România "mai atractivă la capitolul investiţii decât alte state"
Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Adrian Volintiru afirmă că România poate depăşi alte state la capitolul atractivitate pentru investiţii.
Articol de Radiojurnal, 27 Februarie 2014, 19:13
Companii austriece mari, dar şi IMM-uri, studiază posibilitatea de a investi în România în domenii ca IT şi comunicaţii, infrastructură, turism sau sănătate, inclusiv prin intermediul fondurilor europene.
Birocraţia şi corupţia sunt însă primele marile obstacole pe care oamenii de afaceri austrieci le reclamă în cadrul unui forum organizat astăzi la Viena.
La eveniment îşi mai prezintă ofertele Bulgaria, Grecia şi Cipru, state pe care România le-ar depăşi la capitolul atractivitate pentru investiţii - după cum susţine secretarul de stat din Ministerul Economiei, Adrian Volintiru.
Acesta aduce ca argument atât creşterea economiei, cât şi îmbunătăţirea ratei de absorbţie a fondurilor europene.
Adrian Volintiru: Deja 2013 a reprezentat pentru România o revenire pe turnantă. În 2013, ratat de absorbţie s-a mărit de patru ori pentru România. Pentru următoarea perioadă prognozăm o creştere, de asemenea, foarte mare.
Reporter: Cum poate România să-şi propună o rată de absorbţie atât de bună, din moment ce nu are elaborate, de pildă, programe regionale de atragere de bani europeni?
Adrian Volintiru: Sunt, din câte ştiu eu, în dezvoltare. S-au constituit Agenţiile de Dezvoltare Regională tocmai ca să mărească această absorbţie de fonduri. Acum, ştii cum este: de la 6-8% absorbţie, deci eşti în liga a patra, nu poţi să sari direct în liga campionilor.
Reporter: La Viena vin patru state din această regiune, cu ofertele lor. Dacă ne uităm pe nişte grafice simple de competitivitate, observăm că Bulgaria, pe undeva, stă mult mult mai bine la capitolul taxe. De ce ar fi România mai atractivă decât Bulgaria?
Adrian Volintiru: România are 240.000 km pătraţi, România are 20 milioane de locuitori, România are, faţă de Bulgaria, o stabilitate financiară foarte bună, are o forţă de muncă foarte calificată, comparativ cu Bulgaria.
Reporter: Ar fi o greşeală, tot în logica aceasta, lumea a patra - liga campionilor, să ne comparăm cu Cehia?
Adrian Volintiru: Ne putem compara, dar să nu uitaţi că nici la nivelul anului 1990 noi nu eram la nivelul Cehiei, eram mult sub ei.
Reporter: Ce semnale aţi primit de la oamenii de afaceri din Austria?
Adrian Volintiru: În cursul prezentărilor altor interlocutori s-a vorbit şi despre corupţie, şi despre birocraţie. Noi dezvoltăm la nivel naţional guvernamental un program de reducere a birocraţiei cu 25% şi la care lucrăm, şi sper să iasă cu succes.
Reporter: Cu corupţia ce se întâmplă?
Adrian Volintiru: N-am avut eu, personal, un răspuns din partea Ministerului Economiei.
Reporter: Reclamă investitorii străini schimbări dese de fiscalitate şi eventual politice?
Adrian Volintiru: De schimbările politice nu s-a legat nimeni, de schimbările de fiscalitate nu prea aveau de ce să de lege, sincer; suntem pe locul doi în Europa, după Bulgaria, ca atractivitate a pieţei.
Reporter: Ce veţi face acum, în contextul de instabilitate politică? Dumneavoastră sunteţi reprezenant al PNL. Vă veţi continua proiectele sau veţi demisiona?
Adrian Volintiru: Sunt tehnician; asta am fost de la început.
Reporter: Rămâneţi cu siguranţă în funcţia de secretar de stat.
Adrian Volintiru: Sigur.