Procesul atentatului terorist de la World Trade Center continuă
Avocaţii celor acuzaţi că au pus la cale atacurile de la 11 septembrie 2001, cer publicarea detaliilor legate de practicile de interogare ale CIA de la închisoarea Guantanamo Bay.
Articol de Radiojurnal, 30 Octombrie 2013, 20:15
Avocaţii celor 5 bărbaţi acuzaţi că au pus la cale atacurile de la 11 septembrie 2001 îi cer preşedintelui american Barack Obama să facă publice detaliile secrete legate de practicile de interogare ale CIA în cazul celor suspectaţi de terorism.
Strategia apărătorilor este de a folosi în sprijinul clienţilor argumentul relelor tratamente practicate în locuri de detenţie precum Guantanamo, dar şi în aşa-numitele închisori secrete ale CIA din afara SUA.
România este una dintre ţările acuzate că ar fi găzduit astfel de centre de detenţie.
Ani Sandu l-a întrebat pe James Connell, avocatul unuia dintre acuzaţi, Amar Al Balucci, ce speră să obţină prin cererea adresată Casei Albe.
James Connell: Problema care a fost în centrul audierilor de săptămâna trecută este modul în care legile internaţionale, în special Convenţia împotriva Torturii, se aplică în cazul tribunalelor militare.
Ordinul de protecţie sub care se află tribunalele militare limitează posibilitatea deţinuţilor de la Guantanamo de a se plânge privind felul în care au fost trataţi de guvernul american, ceea ce este, bineînţeles, nelegal prin prisma legislaţiei internaţionale.
În prezent, un număr foarte mic de informaţii sunt declasificate în ceea ce îl priveşte pe domnul Al Balucci. Dacă ar fi declasificate informaţii suplimentare, atât avocaţii care îi asigură apărarea cât şi publicul larg ar afla mai multe despre tratamentul la care a fost supus.
Reporter: Declasificaţi programul în totalitate sau speraţi să obţineţi doar anumite informaţii din acesta?
James Connell: Cele mai multe tehnici de interogare ale CIA care au fost declasificate au fost de asemenea şi interzise de preşedinte sau de Congresul american, aşa că nu există niciun motiv ca acele tehnici de interogare să fie ţinute secrete în viitor. Este important ca tribunalul militar să fie suficient de deschis pentru a putea cel puţin să descriem acele tehnici.
Reporter: Acum un an aţi depus o moţiune prin care cereaţi păstrarea dovezilor legate de centrele de detenţie în care ar fi fost ţinuţi acuzaţii înainte de a fi aduşi la Guantanamo. Ce s-a întâmplat cu această moţiune între timp?
James Connell: Deocamdată tribunalul militar nu a luat în dezbatere această moţiune. A apărut pe lista moţiunilor de discutat de trei ori, cred, dar nu a fost dezbătută niciodată. Sperăm că va fi dezbătută la audierile din decembrie.