Ninsorile "protejează culturile agricole de îngheţ"
Vcepreşedintele Academiei de Ştinţe Agricole şi Silvice, Mihai Nicolescu, spune că în lipsa zăpezii o mare parte a culturilor agricole ar fi fost compromise din cauza gerului.
Articol de Radiojurnal, 31 Ianuarie 2014, 13:41
Ninsorile din ultima perioadă au şi o parte bună, deloc de neglijat.
Potrivit ministrului agriculturii, zăpada a venit la momentul potrivit, pentru a salva producţia de anul acesta.
Daniel Constantin a spus că, în lipsa ei, pământul, lipsit de umiditate, ar fi îngheţat.
Cristina Tache l-a întrebat pe vicepreşedintele Academiei de Ştinţe Agricole şi Silvice, Mihai Nicolescu, dacă zăpada are efecte benefice şi salvează într-adevăr agricultura.
Mihai Nicolescu: A venit chiar la momentul potrivit, pentru că am avut temperaturi ridicate, care au condus în foarte multe zone ale ţării să pornească vegetaţia la cerealele de toamnă şi asistam la o sensibilizare a rezistenţei culturilor respective la temperaturile scăzute. Acest strat de zăpadă care se regăseşte aproape în toată ţara, cu mici excepţii în partea de vest a ţării, protejează împotriva temperaturilor scăzute. Aceste temperaturi ar fi provocat mari pierderi la culturile de câmp, este o speranţă pentru culturile respective, mai ales că ele au intrat în perioada aceasta de iarnă într-o stare bună şi foarte bună, cu mici excepţii, suprafeţele care au fost semănate prea devreme sau au fost semănate prea târziu. În concluzie, zăpada e bună pentru protecţia culturilor şi este foarte bună pentru rezerva de apă pe care o asigură în cea mai mare parte a ţării.
Reporter: Ce s-ar fi întâmplat în lipsa zăpezii?
Mihai Nicolescu: Culturile care nu sunt bine consolidate puteau să aibă pierderi importante de plante.
Reporter: Este suficient stratul de zăpadă care a căzut?
Mihai Nicolescu: Eu cred că iarna încă nu s-a terminat şi cred că vom mai avea strat de zăpadă chiar şi în zona noastră şi chiar şi în zonele unde, la ora actuală, nu avem zăpadă. În zonele unde nu avem zăpadă, au căzut precipitaţii şi precipitaţiile au pătruns în sol şi, acolo, am dori să avem un strat de zăpadă protector.
Vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvie, Mihai Nicolescu, a mai arătat că, în afară de zăpadă, mai este nevoie de o finanţare care să asigure o bună dotare pentru cele peste trei milioane de producători ce cultivă suprafeţe mici, de până la 2 hectare.