Ninsorile de martie "nu sunt fenomene excepţionale"
Meteorologul Oana Păduraru a declarat la RRA că meteorologii au anunţat codul portocaliu "pentru că lumea nu se mai aştepta la astfel de fenomene" într-o lună de primăvară.
Articol de Eugen Rusu, 26 Martie 2013, 09:42
Astronomic, a venit primăvara, încă de săpătămâna trecută. Dar de fapt, de la ora 04:00, este în vigoare un cod portocaliu de vânt şi ninsori în mai multe judeţe, dar şi în Capitală.
Sudul ţării se află sub avertizare de cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol până la ora 14.00.
Invitată în emisiunea Matinal, doamna Oana Păduraru, meteorolog de serviciu la Administraţia Naţională de Meteorologie, spune că ninsorile de martie nu sunt un fenomen neobişnuit.
"Astfel de episoade se mai întâmplă şi s-au întâmplat şi în ultimii zece ani.
"Un an de referinţă, spre exemplu, a fost anul 2003, să spunem.
"Au mai fost ani în care şi în martie şi în aprilie au fost episoade de ninsoare, scurte ca durata întrucât cadrul sinoptic nu le permite să dureze mai mult."
"Actualizări" ale comunicatelor meteorologice
Realizator: Meteorologii spune că este posibil să prelungească un cod în această seară. Aveţi informaţii în acest sens?
Oana Păduraru: Acum ne parvin şi nouă materilele după care elaborăm şi noi prognozele şi, desigur, emitem aceste mesaje de atenţionare şi avertizare.
Realizator: Şi cum arată, materialele astea?
Oana Păduraru: După cum spuneam, tocmai ne parvin. Da, este posibilă o actualizare, nu în cursul serii, poate chiar mai devreme. Nu pot să vă precizez exact ora cu care ar putea fi făcută această actualizare. În schimb, va exista o actualizare a mesajului de atenţionare şi avertizare, în care, desigur, vor fi precizate judeţele care mai rămân cu fenomene mai deosebite.
Realizator: Sunt foarte mulţi şoferi în Europa blocaţi. Iată şi în Ungaria avem probleme, în Croaţia, în Slovenia şi Ministerul Afacerilor Externe a trimis avertizările acestea, în funcţie de condiţiile de acolo se va debloca Vama Vârşan. Spuneţi-ne ceva, dacă aveţi informaţii din acea parte a Europei, în vestul Europei ce se întâmplă, sau ce se va întâmpla în următoarele ore?
Oana Păduraru: Sunt fenomene similare şi la noi şi la ei, deja au intrat în diminuare, deja tendinţa acestui sistem este de retragere către partea de sud-est şi de est a teritoriului. Bine, asta nu înseamnă că nu va mai ninge, dar nu va mai ninge cu aceeaşi intensitate şi nu vor mai fi intensificări de vânt atât de puternice.
"Temperaturi normale" spre sfârşitul săptămânii
Realizator: Când ar putea înceta ninsorile?
Oana Păduraru: Pe parcursul zilei de astăzi, dar şi al zilei de mâine şi fac precizarea că fenomenele mâine vor fi mult diminuate faţă de astăzi, dar, totuşi, va mai ninge în ţara noastră, în majoritatea zonelor, dar cu precădere în jumătatea sudică, aşa cum de altfel ne-am obişnuit pe situaţii de viscol clasic: sud, sud-estul teritoriului este, întotdeauna, mai afectat decât restul zonelor.
De poimâine, valorile termice deja vor începe să crească, astfel că spre sfârşitul săptămânii, sau, mă rog, chiar la sfârşitul săptămânii vom fi pe valori termice normale pentru această perioadă, adică maxime cuprinse undeva între 7 şi 15 grade, şi minime în cursul nopţilor cam între minus 4 şi 3 grade.
Desigur, scăpăm de ninsoare, dar nu scăpam la modul general de precipitaţii, însă aceastea vor fi fireşti, adică sub formă de ploaie.
Realizator: De primăvară, cum suntem obişnuiţi.
Oana Păduraru: De primăvară, exact. De aceea s-a şi impus emiterea codului portocaliu, dat fiind faptul că deja suntem calendaristic în lună de primăvară, lumea nu se mai aştepta la astfel de fenomene şi s-a impus atenţionarea şi avertizarea oamenilor şi, implicit, a autorităţilor, pentru a se lua măsuri.
Audio: Fragment din interviul realizat la Apel Matinal cu Oana Păduraru, meteorolog de serviciu la Administraţia Naţională de Meteorologie.