Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.
Articol de Cătălin Cîrnu, 28 Septembrie 2022, 09:48
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 septembrie, ora 8:30) - Realizator: Cătălin Cîrnu - Un milion de doze de vaccin antigripal au fost distribuite către direcțiile de sănătate publică, iar medicii de familie au început deja să primească la cabinete cantitățile comandate.
Anunțul vine de la Ministerul Sănătății, care a mai spus că în acest moment, pentru sezonul 2022-2023 a achiziționat un milion și jumătate de doze, cu posibilitatea suplimentării acestora, dacă va fi necesar.
Beneficiarii campaniei de vaccinare antigripală sunt pacienții cu afecțiuni cronice, persoanele de peste 65 de ani, gravidele, copiii și bătrânii din centrele de ocrotire, precum și personalul medical sau de îngrijire din acest centre. Discutăm pe această temă cu invitatul "Apelului matinal", doctorul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei și coordonatorul grupului de vaccinologie. Bună dimineața!
Gindrovel Dumitra: Bună dimineața! Bine v-am regăsit!.
Realizator: Din ce am înțeles din comunicatul Ministerului Sănătății, există dozele necesare de vaccin antigripal. Este momentul să ne vaccinăm sau măcar persoanele care au probleme sau care vor?
Gindrovel Dumitra: În primul rând, trebuie să menționez faptul că este primul an în care o cantitate atât de importantă de doze ajunge la medicii de familie atunci când trebuie, adică undeva aprovizionarea o facem către sfârșitul lui septembrie - începutul lunii octombrie, iar în luna octombrie începem efectiv vaccinarea. E de menționat faptul că acei copii care primesc pentru prima oară în viață - și e vorba despre copii cu vârsta între șase luni și opt ani - repet, care primesc pentru prima dată în viață vaccinul gripal, trebuie să primească două doze la interval de o lună. Pentru aceștia, campania de vaccinare trebuie să înceapă mai devreme cu o lună, astfel încât la sfârșitul lunii octombrie să se găsească cu schema de vaccinare finalizată. Menționez că la acești copii se administrează două doze la interval de cel puțin 28 de zile - 30 de zile, motiv pentru care este de preferat ca să începem la sfârșitul lunii septembrie vaccinarea pentru copiii cu vârsta între șase luni și opt ani, care primesc pentru prima dată. Deci, da, este foarte bine că au venit în acest moment dozele de vaccin gripal, este foarte bine că reușim ca la startul sezonului, pacienții care se află în grupe la risc să nu facă slalom prin farmacii astfel încât să caute vaccin gripal și de cele mai multe ori să nu găsească şi, din punctul meu de vedere, aceasta este o reușită și asta ar trebui să fie normalitatea.
Realizator: Da, vestea cea mai bună în acest an 2022 este că am scăpat la nivel mondial de pandemia de COVID-19. În schimb, avem o toamnă blândă, vor apărea virozele, răcelile, stările gripale. Cum vom reuși să să aflăm exact care este situația, să ne dăm seama dacă avem o viroză, o răceală sau pur și simplu COVID?
Gindrovel Dumitra: Da, trebuie să fac o mică îndreptare și permiteți-mi, încă nu am scăpat de pandemia de COVID-19. Asta ... îmi cer scuze că /.../
Realizator: Nu am scăpat la intensitatea la care a fost. Medicii de la Balş sau de la Babeş au spus clar că nu va mai fi ce a fost.
Gindrovel Dumitra: Aceasta este nuanța, este cât se poate de corectă. Pandemia nu a fost declarată încă încheiată, dar ne apropiem de sfârșitul ei. Cert este că este evidentă o modificare în comportamentul acestui virus, atât la nivel de transmitere în comunitate, cât și la nivel de patogenicitate, adică la, să zicem, gravitatea formelor pe care le determină. Este cât se poate de clar în această perioadă avem un număr semnificativ de îmbolnăviri în comunitate. Noi diagnosticăm aproape zilnic în cabinetul nostru pacienți cu COVID-19, însă formele pe care le dezvoltă nu necesită spitalizare şi asta este cel mai important, pentru că până la urmă și această pandemie va ajunge să se transfere, spunea un coleg foarte plastic, în coșul de gunoi al /.../, adică al acelor afecțiuni care determină... cu care ne-am obișnuit și care, într-un fel sau altul, nu determină, să zicem, un impact semnificativ pe sănătatea publică. Referitor la întrebarea dumneavoastră, cum identificăm aceste viroze, ei bine, trebuie să spun că în această perioadă ne vom aștepta la o circulație a virusurilor, în special virusurilor, dar și bacteriilor, dar mai ales virusurilor, care le putem categorisi în trei mari categorii: este vorba despre COVID-19, despre care ne-am obișnuit și care cu siguranță ne va mai produce câteva probleme de morbiditate, adică de îmbolnăviri în următoarea perioadă; așteptăm să avem un sezon gripal destul de intens, însă acesta probabil că va sosi ceva mai târziu - în mod obișnuit, în România, el începe la sfârșitul lui decembrie și continuă în lunile ianuarie, februarie și chiar și martie; iar cea de-a treia categorie este repreezentată de virozele obișnuite, noi le spunem viroze banale sezoniere. De ce sunt banale? Pentru că simptomatologia este mult diminuată, nu ampretează de obicei starea generală, adică acea persoană poate să meargă la serviciu, poate să-și desfășoare activitățile obișnuite, poate să meargă la școală, dacă vorbim de adolescenți și copii, iar diferențierea din punct de vedere clinic poate fi uneori făcută destul de ușor de către clinicieni, dar de cele mai multe ori este necesar ca să existe un test rapid atât pentru COVID-19, cât și pentru gripă, astfel încât să putem să excludem cele două afecțiuni importante care pot determina alterarea stării generale.
Realizator: Una dintre colegele dumneavoastră, Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din București și Ilfov, declara pentru ziare.com de unde vine refuzul pentru imunizare. Spunea domnia sa că în fiecare an, practic, vaccinul antigripal este făcut cam de aceleași persoane care s-au vaccinat și cu un sezon înainte, iar mulți dintre cei care au apelat la vaccinul antigripal nu au vrut să și-l facă pe cel contra COVID-19. Spunea doctorul Sandra Alexiu, că și din cauza autorităților vine această reticență la vaccinare. Care este părerea dumneavoastră? Ce se întâmplă?
Gindrovel Dumitra: N-aș putea să spun că sunt sută la sută de acord, dar 95 la sută pot fi de acord cu colega mea Sandra Alexiu. De ce? Pentru că, într-adevăr, există un număr de persoane care își administrează vaccinul gripal în fiecare an, sunt cei care acceptă, acceptorii acestui vaccin, urmează după aceea un număr de aproximativ un milion cinci sute de mii de persoane la nivel național, care se află într-o zonă de ezitare. De exemplu, în cursul anului, 2020 și-au administrat acest vaccin gripal, fără niciun fel de problemă, însă în 2021 au ales să nu o facă şi aici mă refer, practic, la diferența între dozele administrate în 2020, comparativ cu anul 2021. În ceea ce privește rolul autorității în promovarea vaccinării, acesta este cât se poate de semnificativ, însă eu sunt convins că autoritățile fac ceea ce trebuie să facă, pentru că efectiv recomandările trebuie să fie însoțite de fiecare dată de măsuri de aducere a vaccinului în teritoriu, or câtă vreme nu există vaccin în teritoriu, este foarte greu ca să faci o recomandare, mai ales ca autoritate, câtă vreme responsabilitatea îţi aparține în întregime și aicea vreau să explicitez că vorbim în special de vaccinul COVID-19. Aici lucrurile sunt puțin delicate. De ce? Pentru că așteptăm ca să apară vaccinul bivalent, cel care conține și varianta Omicron - nu a fost adus încă în România - însă de ce spuneam că sunt un pic mai complicate, pentru că acest vaccin va fi disponibil pentru cei care au deja două sau trei sau chiar patru doze de vaccin monovalent, vaccinul obișnuit. Pentru pacienții care au ales să nu se vaccineze până în acest moment împotriva COVID-19, pentru a putea administra acest vaccin bivalent, va trebui ca să completeze schema de bază, adică două doze de vaccin cu vaccinul obișnuit, cel monovalent.
Realizator: Da, oricum, rata de vaccinare în România este foarte mică în raport cu ce se întâmplă în Uniunea Europeană.
Gindrovel Dumitra: aşa este.
Realizator: Dar la final de interviu, am observat că Ministerul Sănătății anunță un plan de acțiune pentru eliminarea rujeolei, rubeolei, dar și de prevenire a infecției rubeolice congenitale. Pot fi prevenite aceste îmbolnăviri și mă gândesc mai cu seamă la la copii?
Gindrovel Dumitra: Atât rujeola, cât și rubeola și oreionul reprezintă trei afecțiuni produse de virusuri care pot fi prevenibile prin vaccinare. Există un vaccin care se administrează la vârsta de un an, respectiv la vârstă de cinci ani, iar prin intermediul acestui vaccin putem preveni peste 99% dintre pacienții care dezvoltă rujeolă, respectiv aproape 100% pentru cei care dezvoltă rubeolă. Da, afecțiunile de care vorbeați și dumneavoastră este ținta Organizaţiei Mondiale a Sănătății pentru a fi eliminate. Această țintă a fost atinsă parțial de către anumite regiuni, cum ar fi Statele Unite ale Americii ... regiunile, cele două Americi, îmi cer scuze, Europa Occidentală și aşa mai departe, dar pentru că, iacătă, noi în România cel puțin, avem aproximativ zece la sută dintre copii care nu sunt vaccinați cu aceste doze, anual se cumulează un număr semnificativ de persoane care sunt susceptibile pentru /.../ boala, iar atunci când un virus găsește o masă suficientă de persoane susceptibile, în acel moment apare epidemia. Ca să putem să eliminăm aceste boli, avem nevoie de acoperiri vaccinale de peste 95%. Ei bine, în România această acoperire se situează undeva la 89%.
Realizator: Iar mesajul fără echivoc este ca fiecare dintre noi, atunci când întâmpină dificultăți sau vrea să afle mai multe informații, să stea de vorbă, în primul rând cu medicul de familie și să ia mai apoi decizia corectă. Mulțumesc pentru prezența la "Apelul matinal" de astăzi.
Gindrovel Dumitra: Bun. Mulțumesc foarte mult și eu pentru invitație.
Realizator: Zi frumoasă tuturor! Doctorul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei și coordonatorul grupului de vaccinologie, ne-am aflat în direct la "Apel matinal".