Istoricul Neagu Djuvara a împlinit 100 de ani
Istoricul şi diplomatul Neagu Djuvara a împlinit astăzi 100 de ani.
Articol de Mirela Băzăvan, 18 August 2016, 18:11
Mihai Mitea din Cluj îmi spune că a citit cu mult interes cărţile de istorie ale profesorului Neagu Djuvara, în care sunt lecţii de viaţă, lecţii de obiectivitate şi trăire patriotică.
"La mulţi ani!" acum, la un secol de existenţă - mai spune ascultătorul nostru din Cluj. "La mulţi ani cu sănătate!" îi spunem şi noi istoricului şi diplomatului Neagu Djuvara.
AUDIO: Istoricul Neagu Djuvara a împlinit 100 de ani.
S-a născut la 18 august 1916 în Bucureşti, într-o familie aristocrată care a dat ţării mai mulţi oameni politici, diplomaţi şi universitari.
Licenţiat în Istorie şi Drept la Paris în anii interbelici, avea să reia mai târziu studiile de Filozofie la Sorbona, unde obţinea în 1972 Doctoratul de Stat.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a participat la campania din Basarabia şi Transnistria, fiind rănit în apropiere de Odesa, iar la 23 august '44 a fost trimis curier diplomatic la Stockholm.
Va rămâne în Suedia până în septembrie 1947, după care alege calea exilului în Franţa şi a militat în diverse organizaţii din diaspora.
Revenit în ţară din 1991, Neagu Djuvara este profesor-asociat la Universitatea Bucureşti şi autorul unor lucrări de referinţă despre istoria românilor.
Ce-şi doreşte domnia-sa la împlinirea a 100 de ani, vă invit să aflaţi dintr-o scurtă înregistrare a colegilor noştri de la Radio România Cultural.
Neagu Djuvara: "Ceea ce-mi voi dori este să am înainte de a muri convingerea, dacă nu certitudinea - nu pot decât să am convingerea - că lucrările mele, adică mai cu seamă cartea care va apărea pe englezeşte, "Civilisations and historical patterns", că această carte va mai fi citită peste 100 de ani. Asta este sigurul lucru pe care am să mi-l doresc, este ca să nu moară din mine totul, adică să rămână ceva, o operă a mea care a fost scrisă şi care va mai rămâne valabilă peste 100, chiar 150 de ani, cartea asta despre civilizaţie şi tipare istorice, care pe româneşte nu sună frumos, "Civilizaţie şi tipare istorice". Titlul pe englezeşte este cel mai bun, "Civilizations and historical patterns", adică de fiecare dată când se naşte o civilizaţie cele 10 sau 11 civilizaţii pe care le cunoaştem în cei 6.000 de ani de istorie, toate au avut acelaşi fel de a se naşte, de a creşte, de a înflori şi de a muri".