Iranul vrea afaceri româneşti
Iranul îşi doreşte investiţii româneşti în industria de petrol, gaze naturale şi construcţii, a declarat, pentru Radio România, ambasadorul Iranului la Bucureşti, Hamid Moayyer.
Articol de Carmen Gavrilă, 09 Februarie 2016, 06:19
Iranul îşi doreşte investiţii româneşti în industria de petrol şi gaze naturale dar şi în construcţii, a declarat, pentru Radio România, ambasadorul Iranului la Bucureşti, Hamid Moayyer.
Ambasadorul a precizat că 150 de delegaţii economice şi diplomatice străine, inclusiv europene, au ajuns până acum în Iran, dar România este încă aşteptată.
Hamid Moayyer: Iranul este foarte deschis la investitii europene dar asta nu înseamnă că suntem pregătiţi să importăm chiar tot ce vor alţii să exporte. În acest stadiu, Iranul preferă investiţiile străine sau parteneriatele şi transferul de tehnologie.
Reporter: Exploatarea resurselor de petrol şi gaze reprezintă o chestiune delicată pentru iranieni, care nu uită redevenţele extrem de mici pe care le primeau la începutul seconolului trecut de la companii străine. Cum veţi proceda acum?
Hamid Moayyer: Iranul a pregătit o listă în valoare de 200 de miliarde de euro cu proiecte în domeniul gazelor şi petrolului pentru investiori străini. Am pus la punct un nou tip de acorduri economice, care vor fi anuntate în curând, şi prin care se elimină problemele din trecut. Dar, în acelaşi timp, Iranul este hotărât să îşi reducă dependenţa de veniturile din petrol şi gaze. În trecut 80% din bugetul nostru venea din petrol şi gaze. Acum vrem ca din acest domeniu să acoperim doar 30% poate chiar 25% din buget.
Reporter: Ce fel de colaborare economică vă interesează cu România?
Hamid Moayyer: Iranul şi România au avut o relaţie excelentă în trecut, inclusiv în domeniul economic. Într-o vreme balanţa comercială era de 1,5 miliarde de dolari. Sancţiunile impuse Iranului au făcut ca şi schimburile noastre comerciale să scadă. Acum, după ridicarea sancţiunilor sperăm că România se va mişca puţin mai repede, pentru că spre deosebire de alţte state europene, România încă nu şi-a manifestat interesul economic în Iran. România a avut întoteauna specialişti foarte buni în domeniul petrolului şi gazelor şi am continuat cooperarea în această privinţă dar vrem să o extindem pe viitor. Credem că ar fi o idee bună ca România să investească în Iran în exploatarea petrolului şi gazelor naturale pentru că astfel aţi putea importa resurse naturale iraniene la un preţ mult mai mic. România ar mai putea investi în energie electrică în iran, mai precis în eficientizarea consumului, în căi ferate, vagoane de marfă, infrastructură rutieră, în cercetare, în nanotehnologie, cibernetică, biotehnologie, în construcţii ca de exemplu hoteluri şi zone rezidenţiale.
Reporter: Germania şi-a propus să joace rolul de mediator între Iran şi Arabia Saudită, pentru a elimina recentele tensiuni. Din punctul dvs de vedere, ce şanse de normalizare sunt?
Hamid Moayyer: Iranul a fost întotdeauna o insulă de stabilitate în regiune iar în ultimele 2 secole, noi nu am atacat nicio ţară. Din păcate alte state din regiune măresc tensiunile deja existente în zonă. Noi am încercat mereu să colaborăm cu toate ţările din regiune, pentru că numai aşa putem contracara terorismul, care este acum cea mai mare provocare nu numai în Orientul Mijlociu ci şi în lume. Mai ales noi în Orientul Mojlociu trebuie să împiedică exportarea terorismului. Din păcate Arabia Saudită nu a acţionat într-un mod rezonabil, mai ales în ce priveşte problemele din Irak, Siria şi Yemen. Noi am reacţionat cu răbdare în cazul iranienilor ucişi în timpul pelerinajului de la Mecca, anul trecut. De asemenea, ne-am oferit să plătim toate daunele aduse ambasadei saudite la Teheran, în incidetul recent şi i-am arestat pe atacatori. Şi ambasadele noastre au fost atacate de-a lungul timpului, dar nu am ruput relaţiile cu aceele ţări, aşa cum a făcut acum cu noi Arabia Saudită. Când rupi relaţiile diplomatice nu mai ai cum să cooperezi împotriva terorismului.
Reporter: Şi în privinţa Siriei sunteţi pe o poziţie complet diferită de a Arabiei Saudite. Ce şanse daţi procesului Geneva de soluţionare prin negociere a războiului civil din Siria?
Hamid Moayyer: Încă de la începutul problemelor din Siria, Iranul a avertizat că nu e corect să fie atacat un guvern legitim ales. Opoziţia trebuia să meargă la negocieri cu guvernul. Din păcate, unele ţări, inclusiv din Europa, împreună cu SUA şi cu ajutorul unor ţări din regiune au susţinut elemente care au dorit să lupte efectiv cu guvernul sirian. Iranul susţine guvernul Assad pentru că dacă acceptăm înlăturarea prin forţă, astfel de acţiuni se pot repeta şi în alte state şi pot duce la destabilizarea întregii lumi. După 5 ani de război civil în Siria, cred că şi alte ţări şi-au dat seama că am avut dreptate. Iranul a fost invitat la negocieri şi acestea decurg bine, dar problema e că unele state din regiune insistă ca grupări teroriste active în Siria să fie şi ele la masa de discuţii. Noi ne opunem ferm. Iranul nu acceptă terorismul şi luptă împotriva lui în Siria. Noi credem că sirienii trebuie să îşi decidă viitorul guvern, să discute despre schimbări constituţionale, apoi conform noii constituţii să organizeze noi alegeri, iar acestea trebuie să decidă cine conduce Siria, fie Bashar al Assad fie altcineva. Iranul va susţine orice decid sirienii.
Reporter: Relaţia Iranului cu Rusia este foarte complexă, în sensul că nu sunteţi aliaţi dar cooperaţi în anumite domenii. Puteţi explica această relaţie?
Hamid Moayyer: Şi în România şi în Iran, am avut revoluţii. În Iran, regimul corupt de dinainte de revoluţie era susţinut de Statele Unite, aşa că iranienii nu au amintiri prea plăcute despre America. România în schimb are o relaţie foarte bună cu Statele Unite iar revoluţia dumnoavoastră a fost împotriva comunismului, susţinut de URSS, aşa că românii nu au amintiri prea plăcute despre Rusia. Aşa că vedeţi, depinde de istoria dintre ţări. Iranul, după revoluţie, a spus clar că politica sa externă nu se bazează nici pe Est nici pe Vest. Noi nu vrem să depindem de nimeni şi nu permitem nimănui să intervină în treburile interne sau să decidă direcţia. Suntem prgătiţi să avem bune relaţii şi cu Estul şi cu Vestul, în limitele respectului reciproc. Iranul are relaţii bune cu Rusia dar vrea să primească şi investitori americani. Chiar dacă nu avem relaţii diplomatice cu SUA asta nu înseamnă că nu putem colabora în alte domenii, dar depinde şi de partea americană cât de mult vrea să avanseze în relaţie cu Iranul.
Reporter: Presa rusă a tot anunţat acorduri cu Iranul de furnizare de armament, dar până acum Teheranul a părut mai reţinut.
Hamid Moayyer: Acordul Iranului cu Rusia privind tehnologia antibalistică S300 este în ultima fază de negociere şi urmează să primim sistemul antiaerian la jumătatea acestui an.