Întreaga populaţie a Europei "suferă anual un atac informatic"
Criminalitatea cibernetică devine o problemă globală, al cărei impact financiar a depăşit 500 de miliarde de dolari pe an spune coordonatorul UIT, Marco Obiso.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 26 Septembrie 2013, 08:01
La fiecare 18 secunde în lume are loc un atac cibernetic, iar anual sunt afectaţi peste 550 de milioane de oameni.
Criminalitatea cibernetică devine o problemă globală din ce în ce mai importantă, al cărei impact financiar a depăşit 500 de miliarde de dolari pe an, spune coordonatorul pentru probleme de securitate cibernetică al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT) din cadrul ONU, cu sediul la Geneva, Marco Obiso, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi.
Carmen Vulcan: Care este cea mai importantă problemă atunci când vorbim despre securitate cibernetică?
Marco Obiso: Faptul că în ziua de astăzi securitatea cibernetică are impact asupra ţărilor atât din punct de vedere economic, cât şi financiar şi social. Înainte, criminalitatea în spaţiul virtual era privită ca o problemă minoră în comparaţie cu celelalte domenii importante pentru o ţară. Acum, securitatea cibernetică a devenit o prioritate. Se estimează ca la nivel mondial impactul financiar al criminalităţii cibernetice depăşeşte 500 de miliarde de dolari pe an, deci vorbim de sume uriaşe. Şi toţi aceşţi bani sunt furaţi de infractorii cibernetici, de la persoane private, bănci, instituţii financiare, companii şi multe alte entităţi care contribuie la economia unei ţări.
Carmen Vulcan: Sunt unele ţări mai ameninţate decât altele?
Marco Obiso: Bineînţeles. Unele ţări sunt mai ameninţate pentru că sunt mai puţin protejate, dar altele pentru că au mai mult de pierdut. De exemplu, sunt ţări în care proprietatea intelectuală este o ţintă, şi atunci vorbim de spionajul cibernetic. Alte ţări sunt depozitarii unor sume uriaşe de bani şi în cazul lor ţintele sunt instituţiile financiare. Deci, dacă am generaliza, toate ţările au ceva de pierdut. Întrebarea este cum putem noi, comunitatea internaţională, să ajutăm ţările cu cele mai mari probleme, pentru că poate nu au resursele financiare sau capacitatea şi expertiza necesare să lupte cu criminalitatea cibernetică, şi nu putem face acest lucru decât prin cooperare globală.
Carmen Vulcan: Aveţi date statistice, câte atacuri cibernetice au loc la nivel mondial?
Marco Obiso: La niveluil acestui an, 2013, s-a constatat că la fiecare 18 secunde se produce un atac cibernetic în lume, iar numărul persoanelor care au fost afectate ajunge la 550 de milioane pe an. Aceasta ar însemna că în fiecare an întreaga populaţie a Europei, să zicem, suferă un atac informatic, deci este o problemă uriaşă pentru întreaga lume.