Interviu cu ministrul interimar al muncii, Raluca Turcan
Articol de Radio România Actualităţi, 17 Noiembrie 2021, 15:31
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 noiembrie, ora 14:13) -"Reporterii actualităţii" - Realizator Mihaela Ştefan - A început procesul de digitalizare a peste 5 milioane de dosare de pensii. În casele de pensii din întreaga țară cei peste 1.000 de funcționari angajați de curând introduc dosarele pensionarilor în sistem. Mai multe a aflat colega mea, Daniela Vasilescu, de la ministrul muncii și protecției sociale, doamna Raluca Turcan.
Reporter: Doamna ministru, câte dosare de pensie au fost digitalizate de la începutul anului și până în prezent?
Raluca Turcan: Complet 1.250.000 de dosare de pensie și 1.400.000 de dosare au fost verificate, urmând să fie completate cu noi documente existente în dosarele de pensie. Așadar, procesul s-a desfășurat intens și suntem peste țintele pe care ni le-am asumat până în acest moment al anului, de la momentul demarării acestui proces.
Reporter: Suplimentarea angajaților cu 1.000 de persoane la casele de pensii a dus la o procesare mai rapidă a acestor dosare?
Raluca Turcan: Simţitor se desfăşoară acest proces mult mai rapid, pentru că media dosarelor pe zi este de aproximativ 26.000 de dosare. Se lucrează în două schimburi, chiar şi până la ora 22:00 ,şi dacă la începutul lunii octombrie erau finalizate în jur de 500.000 de dosare, în doar o lună de zile numărul dosarelor prelucrate practic este de trei ori mai mare.
Reporter: Luaţi în calcul să maisuplimentaţi numărul de personal sau este suficient cel pe care îl aveţi acum?
Raluca Turcan: Nu luăm în calcu suplimentarea de personal. Practic, şi cei 1000 de angajați au contractele pe perioadă determinată până la finalul anului viitor.
Reporter: Când estimaţi că va fi finalizat procesul de digitalizare și ce va urma după ce acesta se va încheia?
Raluca Turcan: Procesul de digitalizare se desfășoară în paralel cu pregătirea unui cadru legal modern, care să reducă inechitățile din domeniul pensiilor din sistemul public și, în același timp, să apropie valoarea pensiilor sau cuantumul pensiilor de contributivitatea pe care oamenii au avut-o în decursul timpului./pvelisar
Așadar, procesul estimăm să se încheie undeva până la finalul anului viitor. Până atunci noi să elaborăm și cadrul legal, complet și modern așa cum ne-am asumat, inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență, urmând ca odată aprobat cadrul legal, cu dosarele digitalizate, să putem realiza și recalcularea tuturor pensiilor din România.
Realizator: Este un proces destul de așteptat și acesta de către pensionari.
Raluca Turcan: Orice pensionar din sistemul public își dorește echitate, contributivitate și pensii din ce în ce mai mari. În momentul de față noi anticipăm o majorare a punctului de pensie de la 1 ianuarie, dar în momentul în care va fi încheiat procesul legal de modernizare atunci în urma recalculării unele pensii mai mici vor avea o majorare mai semnificativă decât pensii mai mari care nu au avut o perioadă atât de însemnată de contributivitate.
Realizator: Va exista posibilitatea în viitor ca și talonul de pensie să fie transmis la cerere în format electronic?
Raluca Turcan: A fost votată o lege, a fost și promulgată de către președintele României, și în momentul de față casele de pensii sunt pregătite să preia solicitările beneficiarilor de pensii care doresc transmiterea acestor pensii în format electronic. Procedura este una securizată și practic legea începe să prindă contur în aplicare, existând un termen de 90 de zile de finanțare a procedurii complete. Este o procedură care simplifică demersul de obținere a taloanelor de pensie. În același timp, în Planul Național de Redresare și Reziliență noi ne-am asumat ca obiectiv digitalizarea întregului sistem de pensii, inclusiv relația Casei de Pensii - beneficiar, și dacă în baza acestei legi taloanele se transmit doar la cerere în format electronic, practic la finalul procesului de digitalizare tot ceea ce înseamnă relație, pensionar, case de pensii se va putea desfășura în format electronic.