Interviu cu Arh. Ştefan Bâlici, director interimar al INP
Interviu cu Arh. Ştefan Bâlici, recent numit director interimar al Institutului Național al Patrimoniului.
Articol de Mihaela Helmis, 19 Februarie 2016, 13:27
Ministerul Mediului şi Ministerul Culturii nu întâmplător conlucrează , în condiţiile în care Convenţia Patrimoniului Mondial priveşte unitar protejarea patrimoniului cultural şi natural universal.
Arh. Ştefan Bâlici, recent numit director interimar al INP, a precizat intr-un interviu pe care ni l-a acordat în exclusivitate că cele două ministere care în mod firesc au acţionat in tandem , au anunţat iniţierea procedurilor de revizuire a listei indicative, cu participare publică , spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat in 1991 cînd s-a alcătuit prima listă naţională cu 15 monumente , cu avizul unei comisii de specialişti.
AUDIO: Interviu cu arh. Stefan Bâlici.
Procedura ar trebui să fie finalizată până la sfîrşitul acestui an , incluzând monumente de patrimoniu cultural, industrial , dar şi de peisaj cultural, asa cum e şi cazul de la Roşia Montană. Ce principii şi ce etape ar fi de urmat aici e acum întrebarea!
De mare importanţă e şi tema dosarului , retras de către statul român privind includerea Caii eroilor de la Targu Jiu - opera brancusiana- pe lista UNESCO a patrimoniului universalş
Intre momentele importante incluse in Programul Brancusi 140 se afla si prezentarea proiectului de amenajare a ansamblului Calea Eroilor realizat de arh. Dorin Stefan, proiect destinat sa puna in valoare mai bine conceptul ansamblului monumental ridicat de Constantin Brancusi la Targu Jiu.
Procedura e de durata, dar , in colaborare si cu Ministerul de Externe avem sansa unui demers de succes pentru recunoasterea valorii universale a acestui Ansamblu.