Interviu cu Alteţa Sa Regală Principele Radu
Principele Radu a acordat un interviu pentru Radio România Actualități, difuzat în trei părţi în datele de 8, 9, şi 10 Mai.
Articol de Alexandru Rusu, 11 Mai 2015, 10:35
Întrebat despre ce înseamnă muzica pentru Casa Regală Alteţa Sa Regală a răspuns: „Poate că dintre toate artele muzica este felul cel mai intim şi mai universal de a face punţi de legătură între suflete. Aşa cred că se explică apropierea puternică dintre Familia Regală şi arte. Pentru că ambele, şi artele şi Coroana Regală se adresează sufletului şi minţii. Coroana, ca şi monarhia nu poţi să le ai dacă nu le iubeşti! Instituţiile statului nu poţi să le iubeşti. Ele sunt ca un fel de frigider. Îl cumperi pentru că e util. În schimb, Coroana este o instituţie faţă de care te aşezi prin iubire. Crezi în ea, te inspiră, îţi face plăcere, te face mândru. Astăzi în zilele noastre când totul e democratizat şi cântărit cu voturi, ceea ce ţine în continuare Coroanele deasuprea statelor este iubirea oamenilor şi încrederea lor. Dacă dispare, instituţiile nu au cum să continue!”
Iată alte fragmente din interviul acordat de Alteţa Sa Regală Principele Radu:
„Alexandru Rusu: Alteţă, astăzi este Ziua Europei şi o să încep cu un citat din cartea dumneavoastră „Persona”: „Nu ştiu ce semnificaţie vor avea, peste treizeci – patruzeci de ani, pentru liderii Uniunii Europene, statul şi naţiunea, dar ştiu că în sud – estul Europei ele vor însemna, alături de Biserică, mult.” Cum vedeţi Europa, Alteţă?
Principele Radu: Diferită din punct de vedere al citatului pe care tocmai l-aţi încheiat. E diferenţă mare între felul în care naţiunile din Est şi cele din Vest văd virtutea aceasta care se numeşte statalitate. Nu e de mirare. Vestul european a avut nu numai o creştere formidabilă de nivel de trai, o creştere a stabilităţii, o creştere a democratizării, o adâncire a ei în ultimii 70 de ani, după încheierea războiului, dar aceste ţări au şi înainte o anume aşezare. Estul european a trăit ultimele sute de ani într-o permanentă distrugere, sfărmare. Aici n-a stat nciciodată piatră peste piatră mai mult de cincizeci de ani Oamenii care sunt puşi în faţa unor asemenea încercări de viaţă acordă mai mare valoare statului, familiei, aşezării unui schelet cum este cel al instituţiilor, pentru că are nevoie de acest punct de sprijin.
Alexandru Rusu: Alteţă vreau să vă întreb cum vedeţi rolul Caselor Regale, inclusiv a Casei Regale româneşti, pentru o Europă unită şi stabilă?
Principele Radu: Tot diferit, în funcţie de statele şi naţiunile pe care le reprezintă. În România veţi avea o Casă Regală care nu e consfiinţită constituţional, dar care este consfiinţită instituţional şi naţional. Cineva din Suedia a glumit cu câteva luni în urmă şi a spus că „în ţara mea noi avem monarhie constituţională, iar dumneavoastră aveţi în România monarhie funcţională”. În România Familia Regală joacă un rol de importanţă: îi inspiră pe oameni îi face să se simtă mândri de ei, să îşi vadă rădăcinile. E un reper, e un far, e o instituţie pe care oamenii o iubesc, o respectă, au nevoie de ea aşa cum au nevoie de familie, de mamă, de tată, de fraţi, de prieteni şi aici rolul va fi, după mine, într-o continuă creştere. În ceea ce priveşte celelalte ţări acolo unde Coroana există, ea se poziţionează în societate în funcţie de ce nevoie are ţara respectivă în acel moment istoric.”
„Alexandru Rusu: Începând cu anul acesta Camera Deputaţilor a votat 10 Mai – Sărbătoare Naţională cu un vot covârşitor. Vreau să mă reîntorc la cartea dumneavoastră „Persona”. Spuneţi: „Eu sunt unul din membrii familiei regale, nu un militant monarhic”. Din această perspectivă aş vrea să-mi spuneţi cum vedeţi această decizie a Parlamentului?
Principele Radu: O văd ca pe o cotitură în felul leadership.ului românesc, adică a celor cu putere politică de a se raporta la proprii lor votanţi şi la propria lor naţiune. Nu găsesc revenirea la 10 Mai ca sărbătoare naţională ca pe o reparaţie sau restaurare de tip monarhic, fiindcă nu e suficient, ar fi prea puţin. Faptul că s-a făcut o dreptate instituţiei Coroanei nu este fundamental. Fundamental este faptul că românii au transformat după atâta amar de ani (am socotit împreună cu colaboratorii mei 67 ani şi 112 zile) au refăcut 10 Mai sărbătoare naţională. Dar făcând asta ei au pus o piatră de temelie la înţelesul pe care îl are în România independenţa ţării. Dintre cele trei date de 10 Mai 1866, 1877 şi 1881 cea din 77 este vitală. Pentru că cea mai importantă zi din istoria unei ţări este ziua în care această ţară a devenit independentă, adică de fapt este ziua de naştere a statului şi a naţiunii moderne.”
AUDIO: Principele Radu despre patronajele Casei Regale – 8 mai.
AUDIO: Principele Radu despre Europa.
AUDIO: Principele Radu despre 10 Mai