Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Emil Boc: "Dorim o majoritate de dreapta pentru un nou guvern"

Emil Boc: "Dorim o majoritate de dreapta pentru un nou guvern"

Articol de Alexandra Andon, 11 Decembrie 2009, 17:19

Realizator: Domnule prim-ministru încep cu ştirea de ultimă oră Curtea Constituţională a luat o decizie fără precedent şi anume renumărarea celor 138 de mii de voturi nule de la scrutinul din duminica de 6 decembrie. Aveţi un comentariu faţă de această decizie fără precedent?

Emil Boc: Decizia privită cu calm şi respectată ca atare, eu personal cred că este bine să se elimine orice suspiciune cu privire la fraudarea alegerilor şi din acest punct de vedere ea trebuie dusă la îndeplinire prin structurile pe care Curtea o va decide, pentru că avem nevoie pe de o parte să se valideze nişte alegeri corecte aşa cum aşteaptă toţi românii şi dacă s-ar putea să nu treacă nici foarte mult timp ar fi iarăşi şi mai bine pentru că avem nevoie de stabilitate politică, de stabilitate guvernamentală şi de a încheia episodul alegerilor prezidenţiale.

În concluzie, decizia trebuie respectată, aplicată şi eliminată orice suspiciune cu privire la fraudarea alegerilor pentru că avem convingerea că ele s-au desfăşurat corect, iar acest lucru trebuie confirmat.

Realizator: Pe de altă parte aţi spus prin structurile pe care le va decide Curtea Constituţională. Înţeleg că există sau nu există o procedură în legătură cu acest lucru. Cine va face această renumărare?

Emil Boc: Sunt două opţiuni. Neexistând un precedent pe această cale evident că va trebui să se decidă acum şi Curtea probabil în solicitare va preciza. Eu văd două posibilităţi fie o renumărare la nivelul Birourilor Electorale Judeţene acolo la nivel teritorial, fie o renumărare la nivel central prin intermediul Biroului Electoral Central. Urmează ca aceste detalii să se stabilească de către structurile abilitate ale statului în orice variantă important este să avem un rezultat cert, valid cât mai repede dacă este posibil şi care să încheie episodul acesta.

Realizator: Dar numai aceste două tipuri numai Birourile Judeţene şi Biroul Electoral Central ar putea face renumărarea?

Emil Boc: Păi eu nu văd cine ar mai avea altcineva ...

Realizator: ... vă întreb pentru că nu există un precedent.

Emil Boc: la prima vedere eu nu văd că alte autorităţi ale statului să aibă competenţe. Ele sunt cele care s-au ocupat şi se ocupă de gestionarea alegerilor şi Curtea Constituţională probabil va face menţiune în solicitare şi cu privire la cine să facă această renumărare a voturilor.

Realizator: Dvs. aţi spus că speraţi să nu treacă mult timp, ce înseamnă cam când vă aşteptaţi să fie finalizată această contestaţie?

Emil Boc: Noi sperăm să se finalizeze această contestaţie într-un timp absolut rezonabil pentru că poate nimeni mai bine ca mine nu ştie în această ţară cât ne costă fiecare zi de întârziere după finalizarea alegerilor. Am avut un an cu două rânduri de alegeri prezidenţiale şi europarlamentare. Cu două campanii electorale, cu un an greu din punct de vedere economic poate cel mai greu după perioada 1922-1933.

Am fost bombardaţi din toate părţile, politic, economic, şi am reuşit până la sfârşitul acestui an să menţinem echilibrul şi al cursului euro - leu, şi să putem plăti salariile şi pensiile, şi să avem o rată a şomajului, poate cea mai mică din Uniunea Europeană, dar cu un efort extraordinar. Vestea bună, dacă există în tot acest interval de timp şi o veste bună, se referă la faptul că anul 2010 nu va fi un an cu cădere economică, ci va fi un an cu creştere economică, dar asta nu înseamnă că va fi lapte şi miere şi va fi foarte uşor.

Dimpotrivă, va fi un an încă dificil din punct de vedere economic, pentru că, chiar dacă vom avea o creştere de la + 0,5 până la + 2, undeva în acest interval de timp, în marja aceasta de creştere economică, este ca şi cum un bolnav, după ce iese din spital, intră în perioada de convalescenţă.

Cam aşa va fi şi economia românească în anul 2010, un organism trecut de boală, trecut de faza de spital, de terapie mai mult sau mai puţin intensivă şi convalescenţa, care pregăteşte însănătoşirea definitivă a organismului economic. De aceea, cred eu că orice decizie care se ia în perioada următoare trebuie să aibă în vedere lucrurile pe care le-am menţionat.

Realizator: Pentru a încheia acest capitol din discuţia noastră, există un termen limită până la care poate fi luată hotărârea Curţii Constituţionale?

Emil Boc: În mod normal, acel termen ar trebui să fie legat de termenul de 21 decembrie...

Realizator: Există.

Emil Boc: Nu există. Hai să pornim de la...

Realizator: Deci, termenul de 21 decembrie este momentul când expiră mandatul actualului preşedinte.

Emil Boc: Mandatul preşedintelui. Deci, în lege pentru primul tur aveam un termen pentru Curtea Constituţională, pentru validarea primului tur. Pentru al doilea tur nu există expres în lege un termen. El poate fi doar legat de sfârşitul mandatului preşedintelui României, care este 21 decembrie. Noi sperăm ca să nu se aştepte acel termen, ci dimpotrivă, să fie mult mai rapidă decizia, pentru că aceste voturi, câte sunt, 130.000 sau 140.000 de voturi, nu trebuie să necesite o perioadă foarte mare de timp pentru a fi numărate.

Realizator: Dar mai este şi restul contestaţiei.

Emil Boc: Evident. Lucrurile trebuie să fie analizate, dar dacă şi în varianta aceea, să presupunem, în varianta cea mai neagră şi pe care nu cred că ne-o dorim din punct de vedere a situaţiei ţării, nu s-ar reuşi până în 21 decembrie parcurgerea întregii proceduri, mandatul preşedintelui continuă până la depunerea jurământului de către preşedintele nou ales - aşa scrie în Constituţie. Deci, teoretic...

Realizator: Acesta e articolul 83 din Constituţie...

Emil Boc: Exact. Deci, teoretic...

Realizator: ...Pe de altă parte există şi articolul 82, parcă, sau tot la 83, în care spune că mandatul e de cinci ani şi ulterior se spune că poate fi prelungit numai în condiţiile unei legi organice, în condiţii de război sau catastrofă.

Emil Boc: Corect, doar cu menţiunea că în condiţiile în care nu se validează şi ai textul constituţional care spune că mandatul preşedintelui curge până la depunerea jurământului de către preşedintele nou ale, este evident că în acea situaţie, în acea perioadă de timp nu se poate întâmpla nimic altceva decât o prelungire de drept a mandatului, rezultată din impedimentul cu privire la contestaţiile de la Curtea Constituţională.

Eu cred că, evident, nu se poate pune această ipoteză, nu este firească. Cred că în zilele următoare să se poată ajunge la o decizie, astfel încât să intrăm repede în normalitate, normalitate aşteptată de toţi românii. Ca prim-ministru să ştiţi că, la fel ca şi în perioada când eram primar, merg printre oameni, mă întâlnesc cu ei.

Oamenii ne spun şi este un curent nu majoritar, ultramajoritar, care spune: 'Gata, s-a terminat campania, s-au terminat alegerile. Avem greutăţi. Puneţi-vă la masă, luaţi decizii, daţi stabilitate ţării! Discutaţi cu organismele internaţionale, care aşteaptă o stabilitate politică la Bucureşti.

Oamenii de afaceri aşteaptă să-şi facă planul de afaceri. În agricultură avem situaţii scandente care trebuie să fie rezolvate. Bugetul trebuie să fie promovat, asumat politic de un guvern, care să aibă majoritate'. Deci, acum e vremea pragmatismului politic şi a deciziilor în favoarea oamenilor. Trebuie să ne întoarcem la priorităţile românilor. Gata cu campania!

Realizator: Putem vorbi atunci despre ceea ce executivul interimar poate să facă în acest moment. În momentul de faţă, cu intrarea în vigoare a legii noi votate, în noiembrie, de parlament, puteţi trimite parlamentului proiectul de buget? Când veţi face acest lucru?

Emil Boc: Proiectul de buget este finalizat în proporţie de peste 90%. El însă fără o majoritate politică în parlament, care să-l susţină nu are nici un fel de eficienţă, pentru că un buget presupune nişte decizii politice: de la menţinerea cotei unice de impozitare de 16%, menţinerea aceluiaşi nivel al TVA-ului, deficitul bugetar de 5,9%, priorităţile pe infrastructură, pe educaţie, pe sănătate, de la modul în care sunt alocate toate resursele publice, pentru că invevitabil rezursele sunt limitate.

A lăsa în parlament ca un buget să fie fărâmiţat, împărţit, între obiective foarte multe şi fără priorităţi ar însemna să lăsăm ţara dincolo de angajamentele internaţionale pe care le are şi să riscăm să nu avem un buget în parametrii negociaţi cu organismele internaţionale. De ce spun asta? Pentru că, dacă îl depunem mâine sau peste o săptămână oricum nu mai are nici un fel de importanţă din perspectiva relaţiilor cu FMI şi Comisia Europeană.

Dacă era aprobat de parlament bugetul până la începutul lunii decembrie, exista şansa să primim tranşa de împrumut în luna decembrie. Noi ne-am dat seama din luna noiembrie că acest lucru nu va fi posibil, având în vedere campania electorară şi faptul că majoritatea, aceea de conjuctură care exista în parlament, nu a vrut să valideze nici guvernul Croitoru, nici guvernul Negoiţă.

Şi atunci noi ne-am luat măsurile, ca şi guvern, pentru a asigura susţinerea financiară a bugetului, cu ce înseamnă plata investiţiilor, a salariilor şi a pensiilor pentru luna decembrie, prin alte alternative decât resursele financiare de la Comisia Europeană şi FMI. Deci, românii trebuie să ştie că noi n-avem în acest moment nici o problemă cu achitarea obligaţiilor sociale ale statului pe luna decembrie, asta înseamnă investiţii, pensii, salarii, alocaţii sociale, pentru că ne-am luat măsurile de precauţie, ştiind că nu va veni tranşa de la FMI, deoarece parlamentul nu a validat nici guvernul Croitoru, nici guvernul Negoiţă.

Deci, din acest punct de vedere, nu avem o problemă. Imediat ce se încheie contestaţia la Curtea Constituţională, în şapte, maxim zece zile, vom avea un nou guvern, iar acest nou guvern poate să-şi asume politic o majoritate în spate din parlament priorităţile anului 2010, un an care va fi mai bun decât anul 2009, dar încă un an dificil, un an greu cu multe provocări pe care le vom avea, dacă vrem ca ţara asta cu adevărat să aibă viitor pe termen lung, cu prosperitate pentru toţi românii în cadrul UE.

Realizator: Ca să înţelegem corect, nu veţi trimite la parlament proiectul de buget, îl veţi lăsa viitorului guvern să-l trimită el la parlament, guvernului cu puteri depline...


Emil Boc: În acest moment, acest lucru cred că trebuie făcut, pentru că a-l înainta la parlament, fără o majoritate în spatele lui, înseamnă să existe pericolul ca acolo el să fie fărâmiţat, practic terminat, reorientate priorităţile pe interesele fiecărui parlamentar, pe fiecare circumscripţie şi, neexistând o majoritate care să-l susţină, n-ar putea să respecte angajamentele internaţionale pe care le avem. Eu cred, însă, că în luna decembrie, proiectul de buget are toate şansele, dacă, repet, nu se întârzie să ajungă la parlament.

Realizator: Dar şi să fie votat când? Tot în decembrie sau credeţi că se..?

Emil Boc: Dacă este majoritate.... Doamnă, ştiţi bine, dacă există voinţă politică şi majoritate se poate orice, dacă nu există, uitaţi, din octombrie acest parlament, care nu a renunţat nici măcar la pensiile parlamentare, pe care le-au promis - ţineţi minte, când au dat jos guvernul pe care îl reprezint au spus 'ce vorbeşte dl Boc, că nu vrem noi să eliminăm pensiile parlamentarilor?

O să vă demonstrăm că într-o săptămână eliminăm articolul din statutul deputaţilor şi senatorilor şi terminăm cu pensiile parlamentarilor'. Vorbea şi Crin Antonescu şi Mircea Geoană - nu s-a întâmplat absolut nimic.

Deci, atunci când nu există voinţă politică nu se întâmplă nimic. Când va fi o majoritate, care va sta în spatele unui guvern, vă pot asigura că acea majoritate pragmatică poate în termenul rezonabil pentru adoptarea unui buget, în 7 - 10 zile, să se adopte un proiect de buget şi să devină lege a statului român.

Realizator: Dar care ar fi termenul limită pentru ca parlamentul să adopte un buget, în aşa fel încât, tranşa de la FMI să vină în luna ianuarie?

Emil Boc: Deci, cel târziu în prima parte a lunii ianuarie trebuie adotat proiectul de buget, pentru ca în luna ianuarie, la sfârşit, să putem primi tranşa de la FMI.

Realizator: Aceasta este condiţia pentru reluarea acordului cu FMI.

Emil Boc: Nu, acordul este în vigoare, nu trebuie să fie reluat. El este în vigoare, este doar amânată...

Realizator:...Pentru refacerea evaluării.

Emil Boc:...rediscutarea sau nu rediscutarea, reluarea discuţiilor până când există stabilitate guvernamentală la Bucureşti, iar eu cred că acest lucru se va întâmpla în perioada imediat următoare, inclusiv rediscutarea şi începerea discuţiilor din nou cu CE şi FMI.

Realizator: Pe ce se bazează proiectul de buget la pe care l-aţi construit? Există modificări de taxe sau de impozite în acest proiect?

Emil Boc:
Aşa cum am spus, indicatorii mari macro-economici rămâna neschimbaţi. Românii, în primul rând, sunt interesaţi de cotă unică şi de TVA. Sunt doi indicatori majori, doi indicatori foarte importanţi. Până în acest moment, în construcţia bugetară pe care o avem nu am pornit la modificarea acestor două componente fundamentale.

Nici majorarea cotei unice nici majorarea TVA-ului. Asta înseamnă că vom avea constrângeri în anul 2010, vom putea plăti fără probleme salarii, pensii, alocaţii sociale, salariile s-ar putea să crească numai acelea care sunt între 600 şi 750 de lei, vom aloca bani pentru investiţii cel puţin 20% din banii ţării pentru a salva în continuare locurile de muncă ale românilor pentru a da posibilitatea la noi locuri de muncă pentru români, vedeţi ce a însemnat, de exemplu, autostrada Transilvania, aţi văzut că deja se pune problema trimiterii în şomaj la 8000 de oameni dacă nu se continuă lucrările.

Noi am dat 20% din banii ţării pentru investiţii, inclusiv la Pasajul Băneasa de la Bucureşti, la Centura de la Ploieşti, plus a Timişoarei, Aradului, Sucevei, Iaşiului, Constanţei, Clujului, drumurile din Moldova, din Muntenia, tocmai ca să menţinem locurile de muncă ale românilor. O vom face şi în anul 2010 ca şi politică prioritară, menţinerea investiţiilor şi a locurilor de muncă.

Asta înseamnă de exemplu, programul Prima casă, care trebuie analizat şi văzut în ce formă continuat. Programul Primul siloz pentru agricultură, programele care vizează susţnerea mediului de afaceri prin fonduri de la ... fonduri de garantare pentru IMM-uri, fondurile europene astfel încât investiţiile să meargă, dezvoltarea economică să aibă loc şi să fructificăm ceea ce se întâmplă şî în Europa acum, începutul revenirii economice.

Realizator: Dar în această perspectivă bugetară, cam de ce finanţare externă ar avea nevoie România pentru anul viitor? Ar ajunge banii de la FMI?

Emil Boc: România anul viitor trebuie să rămână într-un deficit bugetar de 5, 9. Anul acesta, avem un deficit bugetar de 7, 3. Vreau să ştiţi ca să faceţi comparaţia, de exemplu, în anul 2008, când am avut o creştere economică de 7, 8%, am avut un deficit bugetar de 5, 4.

În anul 2010 nu vom mai avea creştere de 7, 8, vom avea de 1-2% şi va trebui să stăm într-un deficit de 5,9, deci, asta înseamnă că va trebui să avem în continuare grijă să eliminăm risipa şi de aceea, guvernul pe care îl reprezint a luat măsuri substanţiale pentru eliminarea risipei - gândiţi-vă doar la desfiinţarea la 100 şi ceva de agenţii guvernamentale, la preluarea veniturilor agenţiilor la bugetul statului, la legea salarizării unitare, la eliminarea salariilor de lux, de 30 de mii de euro ale şefilor de agenţii, propunerea cu legea pensiilor care este o propunere de bun simţi pentru ca şi acolo toţi românii să fie trataţi într-o manieră echilibrată pe baza contribuţiei pe care o au la bugetul de pensii şi de eliminare şi de aici a privilegiilor începând cu privilegiile parlamentarilor, cu pensiile lor care nu au ce căuta în sistem şi, de asemenea, impunerea standardelor de cost, întreaga administraţie românească, asta ce înseamnă?

Că se mai elimină aparatul administrativ birocratic acolo unde există se dau locuri în plus acolo unde au nevoie serviciile pentru a presta servicii de calitate pentru cetăţeni şi nu în ultimul rând, extinderea acestui sistem de licitaţii electronice în formula computerizată, în formula transparentă, prin extinderea posibilităţii licitaţiilor în, adică să vadă toată lumea modul cum se cheltuieşte banul public pentru cumpărarea diverselor lucruri care fac obiectul acestor licitaţii.

Realizator: În aceste condiţii pe care le-aţi descris, este nevoie de finanţare externă?

Emil Boc: De finanţarea deficitului bugetar, este nevoie de banii în plus exact ca într-o familie.

Realizator: De bani în plus faţă de cei pe care i-am obţine de la FMI?

Emil Boc: Nu, de bani în plus faţă de ceea ce producem, exact ca într-o familie.

Realizator: Nu, de unde luăm banii ăia în plus?

Emil Boc: Imediat vă spun ca să înţeleagă toată lumea. Deficit bugetar ce înseamnă? Consumăm mai mult decât producem, asta înseamnă deficit bugetar, ca într-o familie, tu ai venituri de 1000 de lei şi consumi 1200 de lei per lună. Ăia 200 de lei trebuie să îi iei de undeva ca să poţi să te întreţii cu tot ceea ce înseamnă cheltuielile de îmbrăcăminte, şcoală, mâncare, utilităţi etc. Deci pentru 2010, deficitul este prognozat la 5, 9%, nu 7, 3, cât a fost în anul acesta de criză, nu 5, 4.

Realizator: Deci este nevoie de şi mai multe finanţare externă.

Emil Boc: Asta înseamnă mai puţini bani. Anul ăsta a fost 7, 9. La anul este ... anul ăsta este 7, 3, la anul 5, 9, deci de mai puţini bani. Aceşti bani se obţin de pe piaţa externă sau de pe piaţa internă. Evident că cei care vin de pe piaţa externă de la Comisia Europeană şi de la FMI vin la un preţ foarte scăzut ca dobândă şi sunt preferabili aceşti bani pe care să îi avem în buzunar ...

Realizator: Dar este nevoie de ceva în plus faţă de aceştia? Este de ajuns!

Emil Boc: Evident cu condiţia ca şi România să facă ceea ce trebuie pentru că aceşti bani sunt condiţionaţi ca şi ţara să facă ceea ce trebuie, în primul rând, în interesul nostru, Când spun că trebuie să eliminăm privilegiile, asta trebuie să o facem pentru 22 de milioane de români.

Realizator: Dar e nevoie de ceva în plus faţă de aceştia?

Emil Boc: Nu. Ne încadrăm în această soluţie...

Realizator: E de ajuns.

Emil Boc: ...evident, cu condiţia ca şi România să facă ceea ce trebuie, pentru că aceşti bani sunt condiţionaţi, ca ţară, să facă ceea ce trebuie, în primul rând în interesul nostru. Când spun că trebuie să eliminăm privilegiile, asta trebuie să o facem pentru 22 de milioane de români, nu pentru că ne cer cei din străinătate. Să avem bun simţ în măsurile /care/ vizează salarizarea, pensiile, alocarea resurselor publice.

Realizator: Legea este deja în vigoare, a salarizării unice...

Emil Boc: Da, dar vorbesc de legea pensiilor, care înseamnă iarăşi să putem să-i ajutăm, în continuare, pe cei care, de exemplu, au pensie socială minimă, peste 1.500.000 de persoane din agricultură şi nu numai, din mediul rural, pentru care banii aceştia reprezintă un sprijin extraordinar, dar pentru asta trebuie să avem grijă să eliminăm acele privilegii care n-au la bază principiul contributivităţii şi să-i putem susţine... pe cei care sunt cei mai nevoiaşi în societate, dar în acelaşi timp să ne asigurăm că mecanismele de producere a prosperităţii, cotă unică, nemajorarea TVA-ului şi politicile de susţinere a mediului de afaceri vor funcţiona. Că este exact ca şi în casă: dacă nu produci, n-ai ce să consumi.

Realizator: TVA-ul nu va creşte, cota unică nu va creşte. Vor creşte accize?

Emil Boc: Numai cele care sunt avute în vedere în raporturile cu Uniunea Europeană şi prevăzute deja în legislaţia de acum, deci nu avem...

Realizator: Vor fi scumpiri?

Emil Boc: ...nu avem în vedere majorări spectaculoase.

Realizator: Nu vor fi scumpiri.

Emil Boc: Nu avem majorări spectaculoase în vedere, în privinţa energiei, aşa cum v-am spus. Am discutat cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei care ne-a asigurat că nu va creşte preţul la energie în 2010, iar pe /accize/, repet, ceea ce s-a discutat în graficul cu Uniunea Europeană.

Realizator: Ne-aţi spus că proiectul de buget trebuie susţinut în parlament...

Emil Boc: Politic.

Realizator: ...de o majoritate consistentă, pentru ca să nu fie fărâmiţăt şi să-şi poată urma logica de la cap la coadă a veniturilor şi cheltuielilor. Cum se va construi în parlament această majoritate consistentă? Deocamdată există guvernul Negoiţă. Ce va face... ce veţi face, veţi susţine acest guvern Negoiţă?

Emil Boc: Guvernul Negoiţă este în procedură parlamentară. El trebuie să-şi urmeze cursul. Pe noi ce ne interesează, în acest moment, este să găsim o majoritate politică, o majoritate capabilă să susţină acest guvern sau altul, în funcţie de negocierile pe care le vom avea, pentru că nici un prim-ministru şi nici un guvern nu rezistă, dacă nu are în parlament o majoritate; poate fi mai uşoară...

Realizator: De acord cu dumneavoastră...

Emil Boc: ...sau mai consolidată. Noi aşteptăm însă şi noi validarea rezultatelor Curţii Constituţionale...

Realizator: De acord cu dumneavoastră, dar deocamdată formula de executiv Negoiţă este exclusiv PD-L plus independenţii din grupul acela.

Emil Boc: Sigur că da!

Realizator: Cum ar putea să fie o majoritate politică în spatele acestui guvern, dacă el e numai PD-L , plus independenţi?

Emil Boc: De aceea, noi am început în acest moment negocierile. Aşteptăm şi noi confirmarea oficială a rezultatelor de către Curtea Constituţională, dar am început demersurile pentru consolidarea unei majorităţi capabile să susţină un guvern.

Realizator: Fără să intre la guvernare?

Emil Boc: Nu, cu intrarea la guvernare.

Realizator: Cu alte cuvinte, se schimbă formula Guvernului Negoiţă!

Emil Boc: Guvernul Negoiţă, în formula actuală, aşa cum arată, nu poate să meargă până la capăt, evident, chiar.

Realizator: Îşi va depune mandatul?

Emil Boc: Nu neapărat, nu neapărat, se pot găsi şi alte formule de lucru.

Realizator: Să propună o altă formulă?

Emil Boc: Deocamdată, n-aş vrea să discutăm aspecte legate de nume, pentru că pe noi ne interesează acum să constituim o majoritate care să pornească de la un program de guvernare, de la nişte principii de guvernare, dar de la nişte priorităţi pentru anul 2010 şi după ce aceste lucruri le-am pus la acord, după aceea putem discuta în ce formă acest guvern, alt guvern, găseşte formula de promovare în Parlament.

Realizator: Luaţi în vedere şi eventualitatea că validarea rezultatului de la Curtea Constituţională întârzie foarte mult şi atunci trebuie un proiect de buget şi aşa mai departe?

Emil Boc: Repet, noi avem bugetul pregătit în proporţie de peste 90%, mai este nevoie doar de o decizie politică pe care să şi-o asume un guvern legitim pentru susţinerea lui în Parlament. Pornind de la normalitate, că decizia Curţii va fi într-un termen rezonabil şi asta va însemna că deja de săptămâna viitoare putem discuta despre noul guvern şi de finalizarea proiectului de buget.

Realizator: Ce majoritate v-aţi dori ca preşedinte al PD-L?

Emil Boc: O majoritate de dreapta, aşa cum am spus din 30 noiembrie 2008! Asta înseamnă o majoritate PD-L, PNL, UDMR. Aici avem avantajul că avem nucleul unei majorităţi a Partidului Popular European, PD-L - UDMR, ca formaţiuni care fac parte din cea mai puternică formaţiune politică a Europei - Partidul Popular European. Cred că în jurul acestui nucleu se poate cosntitui viitoarea guvernare de dreapta din România, cu sau fără PNL.

Audio: Ascultaţi aici interviul integral cu premierul interimar Emil Boc.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii
Interviuri 31 August 2022, 10:36

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii

Apel matinal " - Invitat de Ziua Limbii Române, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii