Educaţia românească "pierde bani europeni"
Interviu cu Helga Nowotny, preşedintele Consiliului European pentru Cercetare.
Articol de Carmen Gavrilă, 12 Martie 2010, 18:57
România pierde foarte mulţi bani pentru educaţie şi cercetare, pentru că nu accesează fondurile structurale europene puse la dispoziţie, spune Helga Nowotny, preşedintele Consiliului European pentru Cercetare, într-un dialog cu Carmen Gavrilă.
Reporter: În România, cercetarea este considerată o cenuşăreasă a bugetului, mai ales acum.
Helga Nowotny:Cred că în perioade de criză economică, orice guvern, nu doar cel român, mai ales acum ar trebui să considere acordarea de fonduri pentru cercetare şi educaţie drept cea mai importantă investiţie în viitorul ţării.
Reporter: Asta pentru a realiza aşa numita economie a cunoaşterii, o economie mai adaptabilă la provocările lumii modern.
Helga Nowotny: Eu aş numi-o societatea cunoaşterii, economia e doar o parte. Dacă nu poate fi ridicat nivelul d e educaţie al întregii populaţii a ţării, economia nu va putea fi aşa competitivă.
Reporter: Nu doar acum în vreme de criză cercetarea este cenuşăreasă, este o problemă veche. Cum ne poate ajuta Consiliul Ştiinţific European?
Helga Nowotny:Ei bine, Cenuşăreasa şi-a găsit până la urmă prinţul. De asta este nevoie.
Reporter: Acest prinţ ar putea fi Consiliul?
Helga Nowotny: Mă tem că nu putem ajuta atât de direct. Dar ne putem implica în chestiuni de evaluare. De exemplu, cercetarea în domeniul frontierelor trebuie făcută la cel mai înalt nivel. În plus trebuie să acceptaţi evaluări internaţionale, nu doar naţionale, pentru că vă autolimitaţi. Vă putem ajuta dacă ne oferiţi un exemplu care să funcţioneze pe aceste criterii.
Reporter: Avem o bază bogată în ce priveşte capacitatea umană, mulţi cercetători buni, dar condiţiile materiale, de lucru, laboratoarele de exemplu, nu sunt pe măsură. De unde bani?
Helga Nowotny: Există o serie de proiecte europene în care vă puteţi implica, sunt deschise dar mai ales există o sursă de fonduri pe care nu o folosiţi – fondurile structurale pe care vi le pune la dispoziţie Uniunea Europeană. Ele pot fi folosite nu doar pentru cercetare şi laboratoare ci şi pentru educaţie în general. Cu astfel de fonduri puteţi oferi spaţiul de lucru competitiv de care au nevoie tinerii cercetători români care sunt foarte talentaţi.
Reporter: Aşadar noi trebuie să fim mai dinamici, e vina noastră că nu accesăm fondurile?
Helga Nowotny: E o chestiune care depinde în întregime de voi, nu vă blamez, spun doar că aveţi o resursă neutilizată. Banii există, dacă nu sunt folosiţi se duc înapoi la UE şi îi pierdeţi.