Dizolvarea parlamentului, soluţie "extremă"
Profesorul universitar doctor Corneliu-Liviu Popescu apreciază că declaraţiile preşedintelui privind dizolvarea Parlamentului sunt exagerate (audio).
Articol de Bogdan Mihai, 16 Octombrie 2009, 21:09
Profesorul universitar doctor Corneliu-Liviu Popescu a declarat într-un interviu la România Actualităţi că intenţia preşedintelui Traian Băsescu de a dizolva Parlamentul României nu ar fi constituţională, calificând declaraţia şefului statului drept "o ameninţare cu o lovitură de stat".
"Dizolvarea Parlamentului este o soluţie extremă, permisă de Constituţie, dar numai cu respectarea unor condiţii extrem de severe.
"Or, potrivit afirmaţiei preşedintelui, este clar că două dintre condiţii sunt clar violate", consideră profesorul Corneliu-Liviu Popescu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat în exclusivitate la România Actualităţi că dacă parlamentul respinge două propuneri de prim-ministru ale preşedintelui, preşedintele poate emite decretul de dizolvare a parlamentului.
"Preşedintele în funcţie face treaba asta. Nu-l aşteaptă nimeni pe noul preşedinte", a precizat Traian Băsescu, referindu-se la "un nou preşedinte" desemnat prin alegerile prezidenţiale din noiembrie-decembrie.
Referitor la situaţia desemnării primului ministru, Corneliu-Liviu Popescu a declarat că preşedintele nu are dreptul să îşi impună propriul candidat, el trebuie să caute să desemneze un candidat pentru funcţia de prim-ministru care va reuşi să obţină o majoritate parlamentară.
"Dacă şeful de stat se obstinează să propună candidaţi care nu au şansa unei majorităţi în Parlament, el nu îşi mai îndeplineşte rolul său constituţional de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice", a declarat Corneliu-Liviu Popescu.
Audio: profesorul universitar Corneliu-Liviu Popescu despre declaraţiile preşedintelui privind dizolvarea Parlamentului "în prima zi după alegerile prezidenţiale".