Comisarul european Corina Creţu - interviu pentru Radio România
Prin deciziile Comisiei Juncker, România a reuşit să evite dezangajarea a aproape 750 de milioane de euro, declară comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu.
14 Mai 2015, 15:33
Reporter: Pentru exerciţiul financiar 2007 - 2013 România se află, alături de alte state membre, pe ultima sută de metri de absorbţie a fondurilor europene. aţi creat acel grup de lucru pentru a identifica soluţii legate de accelerarea absorbţiei fondurilor europene. Aţi avut deja, la Bruxelles, o întrevedere cu noul ministru al fondurilor europene, Marius Nica.
Corina Creţu: Pe agenda discuţiilor s-a aflat, în primul rând, stadiul implementării programelor operaţionale 2007 - 2013, dar şi am exprimat dorinţa noastră de a merge, în acelaşi timp, în paralel cu noile programe operaţionale 2014 - 2020, cu programe de calitate şi, sigur, cu îndeplinirea condiţionalităţii lor.
Video: http://observatoreuropean.radioromania.ro/
Am discutat şi despre instrumentele financiare, finanţarea retrospectivă şi fazarea proiectelor, precum şi impactul acestui grup special pentru o mai bună implementare, grup pe care l-am creat chiar din prima săptămână a instalării mele în poziţia de comisar european pentru politică regională.
Cred că este datoria mea morală să ajut aceste state membre, care la ora respectivă, în noiembrie, aveau sub 60% absorbţie, să accelereze implementarea fondurilor europene. Deci, practic, sunt bucuroasă că, în câteva luni, am reuşit, prin deciziile pe care le-am luat la nivelul Comisiei, să evităm dezangajarea a aproape 750 de milioane de euro pentru România. Sigur că au fost acele întreruperi de 144 de milioane în total, o parte în decembrie, o parte în aprilie, pentru programele Competitivitate şi de Mediu.
Autorităţile române lucrează pentru a ne oferi detaliile respective şi a face corecţiile financiare, astfel încât să ridicăm aceste întreruperi. Practic, ridicarea acestor întreruperi va însemna încheierea programelor operaţionale 2007 - 2013, posibilitatea de a le încheia în foarte bune condiţii până la finalul anului.
Reporter: Mai sunt state care au întreruperi în acest moment?
Corina Creţu: Toate ţările se confruntă cu întreruperi de plăţi. Deci, în Spania avem aproape jumătate din programe întrerupte, în Austria, de pildă. Sigur că nu este un motiv de laudă, dar sunt programe foarte complexe.
Reporter: Cum vedeţi politizarea domeniului fondurilor europene, pentru că asistăm, de multe ori, nu numai în România, la o astfel de situaţie?
Corina Creţu: Eu cred că problema fondurilor europene nu ar trebui să fie politizată, pentru că este în interesul întregii societăţi, şi, din punctul meu de vedere, politica regională nu are culoare politică. Indiferent ce guvern se află la cârma unei ţări, obiectivul principal este acela de a investi în beneficiul oamenilor, pentru realizarea creşterii economice.
Reporter: Care este traseul României? Să ne amintim 2012: aveam cea mai mică rată a absorbţiei din Uniunea Europeană.
Corina Creţu: În ceea ce priveşte datele statistice pe care le avem în cadrul Comisiei Europene, a fost evident că, până în anul 2012, a fost cea mai slabă rată de absorbţie pentru un stat membru şi, practic, în urma unui plan de acţiune hotărât împreună cu Comisia Europeană, cred că momentul decisiv a fost acela al formării Ministerului Fondurilor Europene, că, practic, sa recăpătat încrederea între Comisia Europeană şi autoritătile române.