Cât de eficiente sunt testările psihologice din poliţie?
Discuţie despre eficienţa testărilor la care sunt supuşi periodic oamenii legii. Invitat la RRA, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Marian Gruia.
Articol de Ciprian Sasu, 26 Martie 2013, 14:45
Moartea, ieri, a tinerei de 23 de ani, împuşcată de iubitul ei poliţist, ridică din nou problema oamenilor legii care-şi folosesc arma din dotare în alte scopuri decât cele legate de profesie.
În acelaşi timp, sunt aduse în discuţie şi testările psihologice periodice pe care poliţiştii trebuie să le treacă.
Incidentul de duminică din Dâmboviţa este doar unul dintr-o serie mai lungă în care au fost implicaţi oamenii legii.
Desigur, capul de afiş este ţinut de crima de anul trecut de la un coafor din capitală, dar sunt şi alte cazuri.
Arma din dotare, folosită înafara serviciului
Ianuarie 2012. În apropiere de Piteşti, un poliţist a împuşcat un bărbat pe stradă, după care s-a sinucis cu arma din dotare. Primele informaţii arătau că divergenţele dintre cei doi ar fi fost provocate de o femeie.
Martie 2012. Un poliţist din Bucureşti intră într-un coafor din centrul capitalei şi deschidea focul la întâmplare. A împuşcat-o pe soţia sa şi pe o colegă a acesteia, apoi a rănit alte şapte persoane, aflate în încăpere.
Motivele în acest caz par legate de probleme sentimentale, dar şi financiare pe care le avea.
Septembrie 2012. Un poliţist din Slobozia, aflat în timpul serviciului a fost găsit mort în sediul poliţiei locale.
S-a împuşcat cu arma din dotare. Informaţiile arată că s-a plâns de probleme de sănătate însă avea şi el probleme sentimentale, provocate de un divorţ.
24 martie 2013, acum două zile mai exact, un poliţist în vârstă de 30 de ani din localitatea dâmboviţeană Ion Luca Caragiale a fost găsit mort în maşina sa, iar prietena lui de 23 de ani în stare gravă.
Toate datele au aratat că poliţistul şi-a împuşcat iubita cu arma din dotare, apoi s-a sinucis.
Motivul? Se pare că părinţii săi nu erau de acord cu legătura sa sentimentală cu fata.
Aceasta, între timp, a decedat.
Eficienţa testărilor
Ne-am referit doar la incidentele în care au fost implicaţi oamenii legii în ultimii doi ani.
Ele sunt mai multe, iar în aceste condiţii l-am întrebat pe Marian Gruia, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, dacă aceste testări la care sunt supuşi periodic oamenii legii sunt eficiente.
Marian Gruia: Aceste incidente nu au legătură cu serviciul. Ele s-au întâmplat în afara orelor de program. Aceste testări psihologice ale poliţiştilor se fac conform metodologiei aprobate de Ministerul Afacerilor Interne.
Ea cuprinde mai multe elemente. Fiecare poliţist este testat psihologic începând de la un an până la cinci ani, în funcţie de activităţile pe care le prestează conform fişei postului.
Însă sunt şi excepţii pentru anumite perioade, de exemplu, evaluarea anuală la final de an; se poate face o testare psihologică dacă psihiologul unităţii strânge elemente care apar pe parcursul anului şi este necesară declanşarea procedurii de examinare psihologică a unui poliţist.
Reporter: În cazul incidentului de alaltăieri, domnule Gruia, în cazul incidentului de la coaforul din capitală, dar şi în altele subiecţii care au fost cu probleme, să spun aşa, erau cu testările la zi. Există voci care spun că ele ar fi învechite sau că un poliţist le poate eluda, păcăli. Care e părerea dumneavoastră, sunt aceste testări eficiente?
Marian Gruia: Din punctul meu de vedere, ca persoană care a dat mai multe testări psihologice de-a lungul carierei vă spun că cel puţin în momentul de faţă o testare psihologică de la A la Z cu toate elementele care compun această metodologie de examinare psihologică nu are cum să fie eludată de către poliţist, mai ales că sunt nişte formulare pe calculator cu anumiţi termeni, cu un anumit timp de reacţie, adică chiar te pune la încercare serios din punct de vedere psihic să te concentrezi pentru a da acest examen.
Însă vedeţi dumneavoastră, la un astfel de caz, cum s-a întâmplat cel de la Dâmboviţa, chiar dacă poliţistul a fost apt psihologic, am înţeles, la sfârştul lunii noiembrie la un anumit moment dat un complex de factori externi poate să influenţeze comportamentul oricărei persoane şi să ducă la astfel de gesturi.
Reporter: Şi în aceste condiţii, domnule Gruia, consideraţi dumneavoastră că ar fi necesare măsuri mai drastice, un control mai bun al poliţiştilor cu arme sau aceste incidente de care vorbim sunt sporadice şi nu ne îngrijorează?
Marian Gruia: Orice incident de acest fel ne îngrijoarează. Din punctul nostru de vedere ar trebui să nu se întâmpla astfel de situaţii. Dar vedeţi dumneavoastră, fiecare persoană are comportamentul ei. Este normal ca la nivelul Ministerului Afacerilor Interne şi cu siguranţă după un astfel de caz şi cred că şi anul trecut se analizează fiecare situaţie în parte şi se va stabili dacă trebuie aduse ceva îmbunătăţiri în acest sens.
Reporter: Evident, cazurile în care poliţiştii folosesc arma din dotare din timpul liber sunt izolate, sporadice, şi totuşi, eu, ca cetăţean aş avea motive să mă tem atunci când văd un om al legii cu o armă?
Marian Gruia: Nu, nu trebuie să ne temem, pentru că până la urmă poliţistul este în activitate 24 din 24 de ore, dar mai ales la nivel de mediu rural, în localităţile rurale unde avem poliţişti, şefi de post şi ajutorii şef de post ei acolo sunt doi, maximum trei la într-o localitate, şi ca atare acolo poliţiştii sunt aproape în permanenţă în activitate.