Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualități cu ministrul apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi.
Articol de Mario Balint, 31 Mai 2023, 09:16
Războiul din Ucraina a atras atenția și asupra vulnerabilității Republicii Moldova în materie de securitate. Armata acestei țări are mult de recuperat pentru a fi una competitivă, dar lucrurile încep să se miște.
Şi totuși, care sunt nevoile Moldovei în materie de apărare a încercat să afle trimisul RRA la Chișinău, Mario Balint, care l-a intervievat pe ministrul apărării de peste Prut, Anatolie Nosatîi.
Reporter: Domnule ministru Anatolie Nosatîi, războiul din Ucraina a determinat factorul politic din Republica Moldova să-și îndrepte atenția spre armata națională. Unde a găsit războiul din Ucraina armata națională și unde este acum?
Anatolie Nosatîi: 24 februarie 2022 a fost un semnal direct privind necesitatea sporirii capacității de apărare a Republicii Moldova și neglijarea narativelor precedente cu care s-au condus, /.../ conducerea țării bazându-se pe statutul de neutralitate, bazându-se pe stabilirea unor relații interstatale, ca urmare a schimbărilor politice care au avut parte la finele anilor 1990. Încă o dată a fost evidențiată vulnerabilitatea Republicii Moldova în domeniul securității militare, având în vedere planurile strategice ale Federației Ruse, care vizau și vizează direct teritoriul Republicii Moldova. Procesul de transformare pe care ni l-am propus de la începutul mandatului a avut o planificare pe o durată mai lungă. O dată cu începerea fazei active a războiului, am fost nevoiți să ne mobilizăm și să identificăm resurse pentru a scurta perioada aceasta de transformare și pentru a ne concentra eforturile asupra capabilităților de apărare într-un timp grăbit, pentru a face față la oarecare schimbare în mediul de securitate.
Reporter: În momentul de față, într-o presupusă agresiune externă asupra Republicii Moldova, este capabilă Armata Republicii Moldova să apere hotarele țării?
Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale Republicii Moldova au suficiente forțe și mijloace pentru a face față la provocările care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc staționat ilegal pe teritoriul republicii. Ce ține de orice alt scenariu, doresc să menționez că actualmente, probabilitatea unei confruntări militare sau agresiuni cu caracter militar direct împotriva Republicii Moldova este puțin probabil. Ceea ce ne face pe noi să folosim acest timp pentru o sporire a capacităților operaționale, pentru instruirea trupelor, pentru consolidarea capacității de apărare, pentru pregătirea rezervei şi umane și tehnico-materiale necesare.
Reporter: Se vorbește mult în spațiul public în ultimul timp de aderarea Republicii Moldova la NATO. Sigur, este o decizie politică, însă factorul militar are o importanță deosebită în această aderare. Este și o problemă legislativă, pentru că, constituțional, deocamdată nu este posibilă o astfel de aderare. Este pregătită Armata Republicii Moldova să adere la NATO într-un timp relativ, ținând cont și de faptul că militarii armatei naționale au îndeplinit cu succes o serie de misiuni externe?
Anatolie Nosatîi: Decizia privind aderarea Republicii Moldova la NATO depinde de cetățenii Republicii Moldova. Când va fi decizia aceasta luată, vom discuta concret despre planul de aderare. Ce ține despre armata națională, implementarea obiectivelor de interoperabilitate cu Alianța Nord-Atlantică a fost o prioritate pentru Republica Moldova, pentru forțele armate, de mult timp. În acest domeniu, ne-am axat pe instruire militară la toate categoriile, ne-am reorganizat structurile, ne-am reorganizat pregătirea conform standardelor occidentale. Desfășurăm exerciții pe teritoriul național și în alte țări, ceea ce ne permite ca militarii să-şi însușească și să antreneze acele standarde care ne permit să acționăm într-un mod organizat, la un nivel corespunzător cu partenerii nu doar din Alianța Nord-Atlantică, dar și din alte țări cu care avem parteneriate durabile.
Reporter: Asta nu înseamnă că a fi neutru, înseamnă a fi și vulnerabil?
Anatolie Nosatîi: A fi neutru nu înseamnă să fii vulnerabil, nu înseamnă să fii izolat, nu înseamnă că nu trebuie să fii solidar cu alte națiuni, cum ar fi cazul Ucrainei și nu înseamnă că nu trebuie să-ţi dezvolți sistemul național de apărare. Ba dimpotrivă, trebuie să atragi o atenție mai sporită, pentru a avea capacități suficiente, pentru a răspunde prompt la orice schimbare din mediul de securitate, fiindcă nu ești membru al alianței, nu ai garanții de securitate, deci înseamnă că respectiv eşti în voia sorţii și responsabil de toate activitățile de unul singur. De aceea conducerea țării a atras o atenție deosebită în această perioadă, alocând alocațiile necesare, acceptând un număr mai mare de antrenamente a militarilor, ca toate aceasta să aducă o valoare pozitivă la sporirea capacităților armate.
Reporter: Sigur, noi vorbim acum de Alianța Nord-Atlantică, pentru că este cea mai vizibilă, cea mai importantă, dar în același timp putem vorbi de niște alianțe regionale. Există posibilitatea creării unor alianțe regionale?
Anatolie Nosatîi: Avem o cooperare foarte bună cu Alianța Nord-Atlantică în ultima perioadă. Am sporit cooperarea la toate domeniile, chiar și am identificat noi programe, programe de cooperare. La fel, avem și parteneriate bune cu alte țări, care sunt țări europene sau sunt ţări membre NATO, cu care avem o cooperare, să spunem așa, de lungă durată și un parteneriat bazat pe niște principii democratice de interes comun pentru țările care le reprezintă. Toate aceastea contribuie mult la îmbunătățirea stării în armată. Ce ține despre batalioanele înfrăţite, înrudite sau mixte, a fost o perioadă când aceasta era, într-adevăr, în vogă, dar vreau să vă spun că pentru mine este principalul ca militarul să fie instruit, să fie interoperabil, ceea ce ar permite o conlucrare eficientă cu orice națiune, să spunem, din Europa sau din Alianța Nord-Atlantică, ceea ce este demonstrat de către militarii noștri, recent, de exemplu în misiunea din Kosovo, unde noi participăm din 2014 și vom continua participarea. La fel și în misiunea Națiunilor Unite din UNIFIL, din Liban, unde participăm în premieră și suntem foarte bine apreciați pentru aceasta.
Reporter: Apropo de Kosovo, militarii Armatei naționale au câteva ore grele. Aveți informații de la ei vizavi de acest lucru?
Anatolie Nosatîi: Da, avem informații într-un mod operativ. Suntem la curent cu toate schimbările și acțiunile care se efectuează. Vreau să menționez că militarii din cadrul contingentului, la fel ca și militarii celorlalte națiuni, îndeplinesc misiunea în conformitate cu mandatul. Principala sarcină este de a nu permite confruntarea și unele cazuri între civili. Cu regret, violența care a avut loc în ultima perioadă a demonstrat încă o dată necesitatea prezenţelor forțelor pacificatoare, pentru asigurarea ordinii și stabilitităţii în această regiune.
Reporter: Nu aveți răniţi? Nu s-a intervenit direct?
Anatolie Nosatîi: Militarii contingentului /moldav/, la fel ca și ceilalți, din alte contingente au participat activ în timpul acestor confruntări. Unii din ei s-au ales cu unele echimoze și leziuni ușoare, ceea ce nu le-a pus viața în pericol. Militarii sunt sănătoși. Acuma se recuperează pentru îndeplinirea misiunilor ulterioare.
Reporter: Mă întorc la partenerii strategici ai Armatei Naționale. Şi cu ajutorul lor, Armata Națională a primit în ultimele luni tehnică militară nouă.
Anatolie Nosatîi: Ce ține de parteneriatele bilaterale. Într-adevăr, este o posibilitate reală și rapidă pentru implementarea planului nostru de dezvoltare, de transformare a Armatei naționale. Aici aș vrea să menționez parteneriatul strategic cu România, cu Statele Unite, cu Germania, Italia, Franța și cu acest /șir/ de țări poate fi continuat. Toată aceasta, într-adevăr, se face văzut prin schimbarea echipamentelor la militari. Acele modele de tehnică, relativ mai noi, care corespund cerințelor de interoperabilitate, ne ajută mult la participarea în misiunile de pregătire pentru misiuni de menținere a păcii. Exercițiile de evaluare a conceptului operațional, de pildă, a NATO, care noi suntem membri activi, precum și participarea, am menționat, la exercițiile internaționale. Este un proces care a demarat, are o structură bine planificată și va avea o continuitate în timp, ce ne va permite crearea capabilităților necesare pentru îndeplinirea misiunilor.
Reporter: Există o tradiție îndelungată între Armata Republicii Moldova și Armata Națională a României vizavi de școlarizarea cadrelor militare.
Anatolie Nosatîi: Vreau să spun că suntem foarte recunoscători pentru posibilitatea de instruire în cadrul instituțiilor de învățământ şi centrelor de instruire ale Armatei Române, unde militarii, soldații, sergenții și ofițerii armatei naționale învață și își perfecționează deprinderile profesionale ce le permit să-și îndeplinească cu brio misiunea în cadrul armatei naționale. Armata Română estec a stat al NATO și reprezintă o posibilitate enormă pentru noi de a învăța într-un mod rapid, având în vedere că vorbim limba română și nu trebuie să trecem la cursuri specializate de limbă germană sau engleză. Și în acest mod aș remarca un număr destul de mare de militari care pe parcursul anului au posibilitatea să participe la diferite activități comune, la fel ca și militari ai armatei naționale române care participă în activitățile de instruire comună pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce ne permite nu doar să ne instruim, dar, practic, să testăm acele deprinderi pe care le învață în timpul diferitelor cursuri.
Realizator: Domnule ministru Anatolie Nosatîi, vă mulțumesc pentru acest interviu.