35 de ani de la zborul în spaţiul cosmic al lui Dumitru Prunariu
Interviu acordat de primul român care a zburat în spaţiu, Dumitru Prunariu.
Articol de Ruxandra Săraru, 14 Mai 2016, 13:33
Discovery Channel şi revista Ştiinţă şi tehnică realizează festivalul de explorare spaţială şi astronomie Astrofest 2016 la Biblioteca Naţională a României sambătă, de la ora 16:00.
La acest eveniment se vor sărbători 35 de ani de la zborul în spaţiul cosmic al lui Dumitru Prunariu, dar şi Ziua Internaţională a Astronomiei.
Va fi o întâlnire deosebită cu Dumitru Prunariu şi invitaţii săi: 12 cosmonauţi din nouă ţări.
Seria de observaţii astronomice va continua la Therme Bucureşti din 15 mai în fiecare weekend până pe 12 iunie, în cadrul proiectului Galaxy Explorer.
AUDIO: Interviu cu Dumitru Prunariu.
O întâlnire în exclusivitate cu primul astronat român.
Reporter: Bună dimineaţa, domnule Dumitru Dorin Prunariu!
Dumitru Prunariu: Bună dimineaţa!
Reporter: Domnule Prunariu, este o zi importantă pentru ştiinţa românească, pentru dvs, pentru noi, toţi românii - astăzi se împlinesc exact 35 de ani de la zborul dvs, să folosesc o metaforă, planetar, intergalactic. Aşa este?
Dumitru Prunariu: Planetar, să-i spunem planetar pentru că am fost în jurul planetei Pământ.
Reporter: O experienţă extraordinară. Noi suntem foarte mândri de ceea ce a putut să realizeze Dumitru Dorin Prunariu, general, membru al Academiei Române, ambasador, de ce să nu spunem şi acest lucru? Spuneţi-mi care este cea mai puternică şi frumoasă amintire pe care o aveţi din această experienţă unică pentru noi, românii, şi pentru dvs..
Dumitru Prunariu: Pentru mine, unică a fost întreaga experienţă începând cu selecţionarea mea pentru acest program spaţial, pregătirea şi, desigur, zborul cosmic propriu-zis. Amintiri puternice au rămas pentru toată viaţa din perioada de lansare, manvrele orbitale, zborul propriu-zis, activitatea la bordul staţiei spaţiale Saliut-6 împreună cu colegii mei pentru efectuarea unui program ştiinţific bine pus la punct, iar apoi revenirea pe Pământ, în condiţii chiar puţin aventuroase.
Reporter: De ce spuneţi aventuroase?
Dumitru Prunariu: Am avut parte de un incident pe perioada de coborâre prin atmosferă paraşuta s-a deschis mai târziu, mai că am pierdut comunicaţiile cu cei de la sol care, înţelegând că întârzierea este cam mare, au tăcut din gură şi ne-au dat de înţeles că sunt foarte îngrijoraţi. Noi, de asemenea, în nava cosmică, ştiind exact cum trebuia să se deruleze faza de aterizare, ne-au trecut transpiraţii reci, ne gândeam ce va fi dacă nu se deschide. În final s-a deschis şi am aterizat cu bine.
Reporter: Şi a fost un lucru extraordinar pentru noi, românii, şi pentru dvs.Spuneţi-mi, aţi mai păstrat legătura cu colegul dvs?
Dumitru Prunariu: Sigur că am păstrat legătura. Orice activitate umană în spaţiul cosmic este o aventură ştiinţifică deosebită. Folosesc cuvântul "aventură" pentru că inclusiv partea ştiinţifică este plină de neprevăzut, de surprize ştiinţifice plăcute, poţi să descoperi lucruri în spaţiul cosmic la care nu te aşteptai, poţi să ai parte de imagini inedite ale Pământului, poţi să ai parte de activităţi în interior care se desfăşoară într-un anumit fel în imponderabilitate şi nule-ai gândit înainte pe Pământ că se vor desfăşura aşa. Noi, cei care am zburat în spaţiul cosmic, am fondat în 19885 o asociaţie profesională şi educaţională a celor care au o viziune nouă, o viziune mult îmbunătăţită asupra planetei. Pământul este casa noastră, a tuturor. Înţelegând importanţa de a evalua acest Pământ ca pe o casă a noastră, a tuturor, a tuturor pământenilor, în cadrul asociaţiei am devenit prieteni, promovăm împreună ştiinţa, tehnologia, educaţia, americani cu ruşi, cu francezi, cu germani, cu japonezi, cu saudiţi şi mulţi, mulţi, mulţi alţii şi normal, şi cu români.
Reporter: Iată de frumos, extraordinar!
Dumitru Prunariu: Ţin legătura cu colegii meid e zbor cosmic. Săptămâna aceasta îl voi avea invitat din partea Federaţiei Ruse chiar pe comandantul detaşamentului de cosmonauţi ruşi, coandantul actual al detaşamentului, Valeri Korzon, un vechi prieten, o persoană care a zburat atât cu americanii cu naveta spaţială, cât şi cu nave ruseşti şi care şi ea simbolizează o cooperare internaţională vastă.
Reporter: Veţi fi 12 plus 1, Dumitru Prunariu.
Dumitru Prunariu: Exact.
Reporter: Programul întâlnirilor de săptămâna de astăzi, sâmbătă?
Dumitru Prunariu: Păi cel în dimineaţa zilei de sâmbătă, avem o întâlnire la Muzeul Militar, o întâlnire publică, sunt şi Zilele Muzeului Militar Naţional, unde vom întâlni, vom vizita secţia de aviaţie şi cosmonautică, colţul meu cosmic unde se află modulul de aterizare original, paraşuta cu care am coborât, costumul de scafandru cosmic şi încă o serie de alte lucruri inedite legate de zborul meu cosmic. După-masă vom avea un festival astronomic, astronautic, Astrofest-ul la Biblioteca Naţională, la sediul ei nou. În curte se vor amenaja standuri, în interior vom ţine conferinţe, vom discuta cu publicul, vom da autografe.
Reporter: Şi o ultimă întrebare. Cum se vede România din spaţiu?
Dumitru Prunariu: Se vede foarte frumos! Este o ţară bogtă, o ţară în care munţii, pădurile, Delta Dunării, câmpioile se văd foarte frumos. Eu le-am văzut foarte frumos de atunci. Cei care ar zbura acum le-ar vedea puţin mai defrişate, din păcate, şi puţin mai ponosite, dar sperăm că într-un viitor previzibil România va reveni la ceea ce a fost ca imagine văzută acolo de sus, din spaţiul cosmic.