Abandonul şcolar în UE
România se află pe locul trei în Europa,după Spania şi Malta în ceea ce priveşte rata abandonului şcolar,potrivit datelor Eurostat valabile pentru anul trecut.
Articol de Daniela Vasilescu, 31 August 2015, 05:17
18 la sută din tinerii români cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani care au absolvit cel mult gimnaziul nu şi-au mai continuat studiile.
Ei renunță la studii fie pentru că au probleme în familie,dificultăți de învățare sau nu își mai permit financiar să meargă la școală.
Statele membre s-au angajat, în cadrul Strategiei Europa 2020, să reducă rata abandonului școlar la mai puțin de 10 la sută.
Abandonul școlar are drept consecințe șomajul, excluziunea socială și sărăcia.
Prin intermediul strategiei Europa 2020, Uniunea Europeană vizează să sprijine mai bine tinerii și să le permită să își dezvolte din plin talentele în propriul lor interes, dar și în beneficiul economiei și societății.
Unul din obiectivele principale convenite de Consiliul European este de a reduce procentul de tineri care părăsesc timpuriu școala sub 10% și de a asigura că cel puțin 40% din tânăra generație dispune de o diplomă de învățământ superior sau de un echivalent al acesteia.
Îmbunătățirea rezultatelor școlare ale tinerilor răspunde în același timp obiectivului de „creștere inteligentă”, îmbunătățind nivelurile de competență, cât și obiectivului de „creștere favorabilă incluziunii”, prin abordarea unuia din cei mai importanți factori de risc pentru șomaj și sărăcie.
AUDIO: Ce ar mai trebui făcut pentru a reduce acest fenomen, în opinia oamenilor?