Un nou tip de seminţe în agricultura europeană
Gheorghe Nedelcu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Seminţe din România, ne oferă amănunte despre politica UE în acest domeniu.
04 Septembrie 2015, 09:15
Agricultura europeană trebuie să devină mai performantă, să polueze mai puţin mediul înconjurător.
Una dintre soluţii pentru atingerea acestui deziderat este producerea de seminţe rezistente la boli şi dăunători, evitându-se astfel folosirea chimicalelor în exces.
Domnul Gheorghe Nedelcu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Seminţe din România, ne oferă amănunte despre politica Uniunii Europene în acest domeniu.
Audio: Europa verde. Euranet Plus.
Gheorghe Nedelcu: Preocuparea nu este numai a Bruxelles-ului, este şi a institutelor de cercetări şi a factorilor implicaţi în cercetarea agricolă din România, mai ales în condiţiile schimbărilor climatice la care suntem martori şi nu numai martori, ci suntem implicaţi direct, apare clar necesitatea ca în cercetare să se dezvolte acele soiuri, acele gene care pot să reziste la secetă, care pot să dea o eficienţă sporită în condiţiile noi determinate de schimbările climatice. Avem de-a face şi cu politica europeană privind siguranţa alimentară şi privind siguranţa mediului, unde Bruxelles-ul, prin deciziile şi prin directivele pe care le-a adoptat, ne obligă nu numai pe noi, ci toate ţările europene, să aplicăm tehnici şi tehnologii în care produsele chimice să fie folosite într-o proporţie tot mai mică. De aici, necesitatea ca cercetarea să fie orientată spre soiuri tolerante sau rezistente la secetă, care să se comporte superior, mai eficient, în condiţiile atacurilor de dăunători şi de boli.