Un nou regulament în cazul unei eventuale crize a gazelor
Comisia Europeană a cerut ţărilor membre să implementeze noile măsuri ce țin de prevenire a unei eventuale crize a gazelor.
08 August 2015, 11:51
Sincopele posibile în alimentarea cu gaze naturale a ţărilor din Uniunea Europeană, datorită poziţiei Rusiei adoptată în ultimul timp, au determinat elaborarea unui regulament de prevenire a unei eventuale crize.
Comisia Europeană a cerut ţărilor membre să implementeze noile măsuri despre care ne vorbește domnul Mihai Roşioru, de la reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Mihai Roşioru: Acest standard prevede, de exemplu, că statele membre trebuie să fie pregătite să asigure aprovizionarea cu gaze pentru gospodăriile private şi alţi consumatori esenţiali cum ar fi de exemplu spitalele pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile după ce a survenit respectiva întrerupere. Regulamentul solicită statelor membre să creeze o instituţie responsabilă în mod specific cu aprovizionarea cu gaze şi să vireze pe de o parte un plan de acţiune preventiv, care să evalueze riscurile legate de aprovizionarea cu gaze din statul membru respectiv, şi să propună o serie de măsuri preventive, cum ar fi, de exemplu, investiţiile proactive în conducte noi.
Audio: Europa verde. Euranet Plus.
Reporter: Se vehiculează ideea că aprovizionarea cu gaze din Rusia ar putea fi oprită. A avut în vedere Comisia Europeană o asemenea situaţie?
Mihai Roşioru: Comisia a publicat un raport privind testele de rezistenţă, care analizează efectele unei posibile întreruperi parţiale sau totale a aprovizionării cu gaze din Rusia. Statele membre pot atenua substanţial impactul unei întreruperi, dacă într-adevăr au aceste planuri de urgenţă în vigoare şi se coordonează între ele.