Strategia UE în domeniul mineritului
Invitatul emisiunii este Dana Barbu, şef serviciu resurse energetice minerale din cadrul departamentului energie de pe lângă Guvernul României.
15 Aprilie 2014, 11:51
Mineritul european a suferit în ultima perioadă schimbări profunde, cu efecte imediate în viaţa oamenilor şi a societăţii.
Abordăm acest subiect cu doamna Dana Barbu, şef serviciu resurse energetice minerale din cadrul departamentului energie de pe lângă Guvernul României.
Dana Barbu: Strategia Uniunii Europene în domeniul mineritului este de a găsi soluţii de dezvoltare amiabilă faţă de mediu, tehnologii noi în tehnica minieră, şi anume, acelea de valorificare a resurselor minerale nu numai prin exploatarea aceea clasică şi arderea lor sau topirea lor pentru industria siderurgică, ci tehnologii moderne de valorificare în situ a potenţialului energetic.
Audio: Strategia UE în domeniul mineritului.
Reporter: Sunt asemenea soluţii la nivel european aplicate deja?
Dana Barbu: Sunt studii privind de valorificarea resurselor energetice cum ar fi cărbunele.
Reporter: Deci, se urmăreşte, ca să înţelegem mai bine, folosirea superioară a acestui cărbune astfel încât poluarea să fie diminuată pentru că nu se poate renunţa la cărbune.
Dana Barbu: Cărbunele, în asigurarea potenţialului energetic atât al Europei, cât şi al României, va deține în continuare o pondere importantă. Utilizându-se acest potenţial al resurselor energetice în situ nu mai este afectat mediul prin acele activităţi.
Reporter: Ce înseamnă în situ, ca să înţeleagă toată lumea?
Dana Barbu: În situ, adică în zăcământ, la el acasă, aşa cum este cantonat în arealul geologic.
Reporter: Ce se întâmplă în România?
Dana Barbu: Şi România, ca ţară membră a Uniunii Europene, îşi impune să respecte restricţiile pe care le are vizavi de mediu.