Strategia europeană în silvicultură
Decanul Facultăţii de Silvicultură din Braşov, Ioan Vasile Abrudan, prezintă politica europeană în domeniul silviculturii.
15 Ianuarie 2014, 11:54
Specialiştii, dar şi oamenii obişnuiţi recunosc în unanimitate că pădurea are un rol esenţial în menţinerea unui echilibru în mediul înconjurător, necesar susţinerii vieţii pe planeta Pământ.
L-am rugat pe domnul Ioan Vasile Abrudan, decanul Facultăţii de Silvicultură din Braşov, să ne prezinte politica europeană în domeniu.
Ioan Vasile Abrudan: În ceea ce priveşte pădurile, la nivel european s-a căzut de acord asupra unei strategii comune, iar această strategie are trei elemente importante: aspectul economic, aspectul ecologic - mă refer aici la funcţia antierozională, de protecţie climatică, de stocare a carbonului, de asemenea, de protecţie a apelor, pe lângă aspectul relevant ce vizează conservarea unor ecosisteme forestiere importante, unice la nivel european, iar a treia componentă a acestei strategii vizează funcţia socială a pădurii, să nu uităm că foarte multe comunităţi depind de această resursă.
Reporter: Ce ar trebui făcut, domnule Abrudan, pentru ca normele de bune practici să prindă rădăcină şi în România?
Ioan Vasile Abrudan: România se situează uşor sub media Uniunii Europene. În zona de câmpie, procentul de împădurire este în jur de opt la sută. Din păcate, în ultimii 24 de ani, sumele şi resursele financiare puse la dispoziţie au fost extrem de limitate. Pe de altă parte, consider că un aspect important ar fi prioritizarea şi practic includerea lucrărilor de împădurire în măsurile care vor fi finanţate în noul plan naţional de dezvoltare rurală pentru perioada 2014- 2020 pentru împădurire.
Audio: Strategia europeană în silvicultură.