Sprijinirea zonelor defavorizate din punct de vedere agricol
L-am invitat pe domnul Dacian Cioloş, fost comisar european pentru agricultură, să ne spună cum sunt privite zonele defavorizate în perspectiva dezvoltării agriculturii.
16 Martie 2015, 11:13
Zonele defavorizate reprezintă un capitol important în noua politică agrară a Comisiei Europene.
Producţiile obţinute în aceste perimetre sunt mai mici, iar cheltuielile mai mari.
L-am invitat pe domnul Dacian Cioloş, fost comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, să ne spună cum sunt privite zonele defavorizate în perspectiva dezvoltării agriculturii europene.
Dacian Cioloş: Noua Politică Agricolă Comună pentru perioada 2014-2020 acordă o atenţie specială zonelor defavorizate, pentru că obiectivul Comisiei Europene este de a menţine producţia agricolă pe întreg teritoriul Uniunii Europene, nu doar în zonele cele mai favorabile pentru producţia agricolă.
Audio: Europa verde.
Reporter: Care sunt zonele avute în vedere şi ce modalităţi concrete de sprijin sunt prevăzute de Comisia Europeană?
Dacian Cioloş: Ne gândim aici la zonele montane, de exemplu, sau la alte zone cu condiţii climatice sau pedoclimatice mai dificile. Pentru aceste zone, statele membre, deci şi România, vor avea posibilitatea să acorde un sprijin financiar pentru plăţile directe suplimentar pentru aceste zone, deci să crească plăţile directe pentru zonele defavorizate, atât prin plăţile directe acordate la hectar, dar şi prin programele de dezvoltare rurală prin care se pot acorda prime suplimentare pentru agricultorii care îşi desfăşoară activitatea în zone montane sau în alte zone defavorizate. Şi, din câte ştiu eu, conform aplicării criteriilor de definire a zonelor defavorizate, în România aproape o treime, dacă nu cumva mai mult din teritoriul ţării, va fi acoperită de criteriile de zone defavorizate, deci producătorii vor putea beneficia de această susţinere financiară complementară acordată din programul de dezvoltare rurală.