Sprijinirea agriculturii din zonele defavorizate
Domnul Dacian Cioloş, fost comisar european pentru agricultură, ne prezintă concepţia Uniunii Europene în acest domeniu.
07 Aprilie 2015, 10:10
Noua politică agrară a Uniunii Europene are în atenţie toate zonele agricole, urmărindu-se menţinerea producţiei şi acolo unde condiţiile sunt mai vitrege.
Chiar dacă producția este de calitate, eforturile şi cheltuielile sunt mai mari pe unitatea de produs.
Domnul Dacian Cioloş, fost comisar european pentru agricultură, ne prezintă concepţia Uniunii Europene în acest domeniu.
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)
Dacian Cioloş: Pentru anumite sectoare specifice sensibile în zonele defavorizate se pot acorda subvenţii suplimentare, de exemplu pentru producţia de lapte, în funcţie de cantitatea de lapte se poate acorda un sprijin suplimentar pentru zonele defavorizate.
Reporter: În zonele defavorizate, producția la hectar este mult mai mică, cum poate fi susţinut sectorul?
Dacian Cioloş: Pentru alte tipuri de producţii agricole se pot acorda susţineri financiare suplimentare la hectar sau în funcţie de producţie pentru a menţine această producţie agricolă şi în zonele defavorizate.
Reporter: Totuşi în agricultură este o competiţie, iar produsele obţinute în zone de deal şi de munte sunt în cantităţi mult mai mici, iar cheltuielile sunt mai mari. Cum poate fi sprijinit acest tip de agricultură?
Dacian Cioloş: Dacă în zonele defavorizate există riscuri de dispariţie a unor sectoare agricole care sunt importante pentru România, România poate să elaboreze în cadrul programului de dezvoltare rurală un subprogram, tematic, specific, prin care să rezerve o parte din alocarea bugetară a programului de dezvoltare rurală pentru mai mulţi ani pentru acel sector din acea regiune specifică, pentru restructurarea lui sau pentru creşterea performanţei şi competitivităţii economice pentru sectorul respectiv din zonele defavorizate.