Sprijin pentru pădurile Europei
"Este nevoie de o altă orientare, europeană, cu privire la pădurile din România", spune preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurii, Marian Stoicescu.
08 Iulie 2014, 20:18
După 1989, pădurea românească a fost supusă la presiuni fără egal, fapt ce a făcut ca, până la ora actuală, sute de mii de hectare de pădure să dispară.
Interesele unora sau ale altora, banii ce puteau fi obţinuţi uşor în detrimentul pădurii au determinat apariţia unor legi care s-au dovedit contrare intereselor pădurii.
Îngrijorarea oamenilor este justificată atunci când noi acte normative se elaborează în domeniu. Un nou cod silvic a fost respins de Parlamentul României.
Audio: Sprijin pentru pădurile Europei.
L-am invitat pe domnul inginer Marian Stoicescu, preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurii să ne spună dacă a fost o opţiune bună.
Marian Stoicescu: Absolut toate actele normative trebuie să respecte reglementările Uniunii Europene. Este nevoie ca în pădurile României să se aplice acel management forestier durabil, în care să se ia în considerare toate cele trei funcţii ale pădurii, să se ia în considerare în mod egal şi unitar funcţia economică, funcţia ecologică şi funcţia socială. Din nefericire, constatăm că nu se au în vedere aceste reglementări europene, iar în proiectul de lege ce viza modificarea codului silvic se urmărea mai ales funcţia economică a pădurii, vizând de fapt exploatarea pădurilor. Este nevoie de o altă orientare, europeană, cu privire la pădurile din România. În toate ţările din Uniunea Europeană, pădurile sunt susţinute de către state, nu numai pentru interesul generaţiilor actuale. Este o problemă de perspectivă, trebuie să ne gândim la generaţiile următoare, este nevoie ca această pădure să fie benefică atât celor de acum, cât şi celor care vor veni.