Sprijin pentru obţinerea produselor agricole tradiţionale
Consumatorii cer din ce în ce mai mult să ştie care este originea produselor pe care le consumă, de unde vin ele.
23 Decembrie 2014, 19:14
Produsele agricole tradiţionale se bucură în ultimul timp de atenție din partea cumpărătorilor, care le consideră mai naturale, mai sănătoase.
Dorind să aflăm ce loc ocupă aceste produse între preocupările Comisiei Europene, l-am invitat în emisiune pe domnul Dacian Cioloş, artizanul noii Politici Agrare Comune.
Dacian Cioloş: Într-adevăr, produsele tradiţionale şi produsele locale în general - sau care vizează o piață locală - nu doar că sunt cerute pe scară largă şi din ce în ce mai mult de consumatorii din Uniunea Europeană în ultimii ani, dar observăm şi faptul că exportul de produse alimentare din Uniunea Europeană creşte în ultimii ani, mai ales datorită exportului de produse tradiţionale, produse cu indicație geografică şi denumire de origine, pentru că aceste produse au o valoare adăugată ridicată.
Audio: Europa verde.
Deci Uniunea Europeană exportă pe pieţele internaţionale nu atât cantităţi mari, cât mai ales calitate şi valoare adăugată. Şi tocmai de aceea, prin Politica Agricolă Comună, dorim să stimulăm atât producătorii agricoli, care doresc să-şi înregistreze şi să-şi protejeze produse tradiţionale care există pe scară largă în Uniunea Europeană, pentru că avem foarte multe tradiţii şi reţete specifice de produse în toate statele membre, dar susținem financiar şi producătorii care doresc să se organizeze pentru a dezvolta şi pieţele locale.
Reporter: Cum privesc aceste produse consumatorii europeni? Care sunt cerinţele lor?
Dacian Cioloş: Consumatorii cer din ce în ce mai mult să ştie care este originea produselor pe care le consumă, de unde vin ele şi observăm că favorizează din ce în ce mai mult achiziţionarea de produse locale din vânzare directă.