Sprijin pentru legumicultura ecologică
Produsele ecologice sunt din ce în ce mai căutate, iar Uniunea Europeană manifestă interes faţă de o asemenea producţie.
15 Septembrie 2015, 12:12
Produsele ecologice sunt din ce în ce mai căutate, iar Uniunea Europeană manifestă interes faţă de o asemenea producţie.
În ultimii ani au fost alocate fonduri importante acestui sector.
Domnul Vasile Valentin este din comuna Scărişoara, din județul Olt. Este un fermier de succes, cu legume ecologice şi alte produse tradiţionale.
A accesat 25.000 de euro. L-am invitat să ne spună cum a folosit banii.
Audio: Europa verde.
Vasile Valentin: Sunt inginer horticol de meserie. În 2012, m-am retras la ţară la mine, aveam undeva la două hectare de teren.
Am început să cultiv pe acestea, am accesat fondurile europene, 25.000 de euro, şi cu ele am înfiinţat solarii. Merg pe culturi ecologice, pentru că obţin cu o cantitate mult mai mică un preţ mult mai bun.
Reporter: Spuneţi-mi, ce legume cultivaţi?
Vasile Valentin: Roşii. Dar, în general, toate legumele. Cultiv şi ardei, vinete, castravete. Vând la un târg de produse tradiţionale şi, dacă nu ai din toate pe masă, nu poţi să faci faţă.
Reporter: Am înţeles că produsele dumneavoastră sunt căutate deja, sunt oameni care vin special să le cumpere. De ce credeţi că se întâmplă acest lucru?
Vasile Valentin: Pentru gust. Mulţi clienţi de acum spun că nu au mai mâncat o roşie bună, că nu mai găsesc o roşie bună pe nicăieri.
Reporter: Evident că vă bucură când auziţi asemenea vorbe...
Vasile Valentin: Da, am clienţi care vin de la 50 de km pentru 5 kg de roşii, să mănânce săptămâna asta roşie.
Reporter: E un lucru deosebit. Fondurile acestea v-au fost de folos? În ce măsură v-au ajutat?
Vasile Valentin: Ne-au fost de foarte mult ajutor pentru că, în lipsa solariilor, nu am fi avut unde să cultivăm o cultură cât de cât protejată.