Refacerea ecosistemelor din Carpaţi
Zimbrul, animal emblemă pentru munţii Carpaţi, a fost reintrodus în libertate, pentru prima dată în România, în zona Moldovei.
28 Septembrie 2016, 09:39
Refacerea ecosistemelor care au fost afectate de activitatea umană este un proces îndelungat şi costisitor.
Zimbrul, animal emblemă pentru munţii Carpaţi, a fost reintrodus în libertate, pentru prima dată în România, în zona Moldovei.
AUDIO: Europa verde.
Ambiţiosul proiect a putut fi realizat datorită banilor proveniţi de la Uniunea Europeană, 400 de mii de euro.
Domnul Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Natural Vânători-Neamţ, ne spune povestea zimbrilor aflaţi acum în libertate în această arie protejată.
Sebastian Cătănoiu: Noi am accesat încă de la început linia de finanţare deschisă în 2007–2013. Un prim proiect a avut legătură cu îmbunătăţirea statutului de conservare a speciei zimbru în Parcului Natural Vânători-Neamţ pentru că noi, printr-un proiect anterior, am debutat această acţiune şi prin acest proiect s-a reuşit pentru prima dată în România punerea în libertate a primelor exemplare de zimbri.
Reporter: Când s-a întâmplat acest fapt?
Sebastian Cătănoiu: Aceasta s-a întâmplat în 2012. Ulterior, an de an am reuşit să eliberăm patru, cinci, şase exemplare.
Reporter: A fost şi un al doilea proiect. Cum au fost utilizaţi banii?
Sebastian Cătănoiu: Printr-un al doilea proiect, care l-a urmat pe acesta, am reuşit să punem la punct partea de infrastructură de vizitare asociată prezenţei zimbrilor în libertate, precum şi dotările tehnologice. Am trecut de la radiocolare la colarele cu GPS, astfel încât avem la fiecare două ore poziţii succesive ale respectivului animal. Ministerul Mediului s-a achitat onorabil de sarcina de a despăgubi cetăţenii şi, astfel, un eventual conflict s-a transformat într-un exemplu, zicem noi de succes.