Reabilitarea litoralului românesc
Invitata rubricii este Marieta Iorga, de la Administraţia Naţională Apele Române - filiala Dobrogea-Litoral.
05 Martie 2015, 12:27
Litoralul românesc este supus, în ultima perioadă de timp, unor transformări importante.
După ce ani de zile nu s-a prea bucurat de atenţie, iar efectul s-a văzut, dispariţia unor suprafeţe întinse de plajă, faleze distruse, acum cu ajutorul fondurilor europene, lucrurile se vor schimba.
Doamna Marieta Iorga, de la Administraţia Naţională Apele Române - filiala Dobrogea-Litoral, ne prezintă un important proiect care vizează reabilitarea digurilor vechi de zeci de ani.
Audio: Europa Verde. (Euranet Plus)
Marieta Iorga: Acestea sunt reabilitate şi extinse, dar sunt construite şi diguri submerse noi, pentru aceste lucrări se folosesc aproape 950 de mii de tone de piatră, vorbim de zonele Eforie-Nord şi plajele din Constanţa, iar pentru staţiunea Mamaia-Sud se folosesc aproximativ 90 de mii de tone de piatră.
Reporter: De unde va fi adusă piatra necesară reabilitării acestor diguri?
Marieta Iorga: Din carierele din Dobrogea, Nicolae Bălcescu şi Sibioara, şi Cerna, din judeţul Tulcea.
Reporter: Este un proiect important şi, evident, sumele necesare sunt pe măsură. La ce valoare se ridică şi de unde provin banii?
Marieta Iorga: Proiectul de protecţie şi reabilitare a litoralului românesc, care a început în vara anului trecut şi se va finaliza la sfârşitul anului, are o valoare de 170 de milioane de euro, proiect cu finanţare europeană, din care participarea statului român este de 15%.
Reporter: Sunt fonduri importante şi vă ajută...
Marieta Iorga: Fără această finanţare europeană, niciun stat nu-şi poate permite o reabilitare şi o diminuare a eroziunii costiere pe o lungime atât de mare.