Protejarea pelicanului creţ din Delta Dunării
Domnul Ovidiu Bufnilă de la Societatea Ornitologică Română ne prezintă un proiect implementat în Delta Dunării pentru salvarea pelicanului creţ, proiect premiat la nivel european.
Articol de George Gîlea, 24 Februarie 2015, 14:20
Pelicanul creţ este una dintre păsările de referinţă care cuibăresc în Delta Dunării.
Pericolul de a deveni specie periclitată a determinat Uniunea Europeană să aloce fonduri pentru protejarea speciei.
Domnul Ovidiu Bufnilă, de la Societatea Ornitologică Română, ne prezintă un proiect implementat în Delta Dunării pentru salvarea pelicanului creţ, proiect premiat la nivel european.
Ovidiu Bufnilă: La ora actuală, pelicanul creţ este cea mai mare pasăre cuibăritoare din România ca anvergură. Deschiderea aripilor sale ajunge până la aproape trei metri. Penajul este alb sur, iar în haină de nuntă pe cap apare un moţ de pene buclate şi moi, iar guşa care atârnă de cioc se colorează intens în roşu.
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)
Reporter: Care sunt zonele unde poate fi întâlnit pelicanul creţ?
Ovidiu Bufnilă: Populaţiile principale se găsesc în Grecia, în România şi în Rusia, iar, alături de pelicanul comun, este una dintre speciile simbol ale Deltei Dunării. SOR a lucrat special pentru această specie de pasăre în Delta Dunării, unde a implementat un proiect cu finanţare europeană „Salvaţi Pelecanus Crispus”. Rezultatele foarte bune pe care le-am avut în acest proiect ne-au adus şi un premiu pentru cel mai bine implementat proiect în cadrul Programului Life.
Reporter: Ce efecte a avut implementarea proiectului în creşterea efectivelor de pelican creţ în Delta Dunării?
Ovidiu Bufnilă: Populaţia de pelican creţ din Delta Dunării şi din complexul lagunar Razim-Sinoe a avut condiţii mai bune de cuibărit. Numărul de perechi care cuibăreau acolo se ridicase la 116, ceea ce înseamnă cu 30% mai mult decât în anii precedenţi.
Reporter: Daţi-ne câteva exemple de lucrări executate de specialiştii Societăţii Ornitologice Române în cadrul proiectului de salvare a pelicanului creţ.
Ovidiu Bufnilă: La colonia de pe insula Bisericuţa, a fost montat un gard de protecţie prin care să se oprească accesul oamenilor, al mistreţilor şi al şacalilor. O altă zonă unde au existat rezultate vizibil mai bune a fost la colonia de pelican creţ de pe insula Ceaplace, de pe lacul Sinoe.