Protejarea carnivorelor mari
Protejarea faunei şi florei stă la baza întregii politici promovate de Uniunea Europeană.
11 Mai 2015, 11:47
Protejarea faunei şi florei stă la baza întregii politici promovate de Uniunea Europeană.
Un exemplu este şi proiectul intitulat “Platforma pentru Conservarea şi Managementul carnivorelor mari” în Europa, lansat recent în Bulgaria.
Domnul Ovidiu Ionescu, profesor la Facultatea de Silvicultură din Braşov, a participat la eveniment şi ne oferă amănunte.
Ovidiu Ionescu: Această întâlnire a fost organizată de Uniunea Europeană ca întâlnire regională pentru zona Carpatică şi Balcanică. Aici au participat atât reprezentanţi ai guvernelor, dar şi ai organizaţiilor neguvernamentale, organizaţii care au proiecte de conservare, de utilizare durabilă, de reducere a pagubelor create de carnivorele mari. Au fost două zile de discuţii intense, legat de acţiunile care trebuie făcute pentru conservarea carnivorelor mari.
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)
Reporter: Cine a participat de la Uniunea Europeană?
Ovidiu Ionescu: De la Uniunea Europeană au fost reprezentanţi la înalt nivel, a fost Pia Bucella, director în cadrul Direcţiei Generale de Mediu, Demeter Andras, un secretar al aceluiaşi departament.
Reporter: Câteva dintre concluziile întâlnirii?
Ovidiu Ionescu: Pentru fiecare specie în parte, şi vorbim acum de lup şi râs, practic s-a făcut un exerciţiu de inventariere a principalelor pericole din zona Carpatică şi Balcanică şi degradarea habitatului, izolarea populaţiilor prin infrastructurile care se creează şi se vor crea în viitor. Alături de câinii vagabonzi şi alături de reducerea speciilor de pradă, a fost identificat, ca principală ameninţare pentru populaţia de carnivore mari, conflictul cu animalele domestice. Acest conflict trebuie redus astfel încât acceptarea carnivorelor să fie cât mai mare.