Protecţia păsărilor din Marea Neagră
Specialiştii SOR au realizat primele monitorizări standard de păsări sălbatice din barcă pe Marea Neagră, în cadrul unui proiect finanţat de Comisia Europeană.
16 Martie 2015, 11:26
Protecţia şi conservarea speciilor de păsări din Marea Neagră reprezintă o preocupare constantă a Comisiei Europene, care şi de această dată a investit sume importante de bani în cadrul unor proiecte transfrontaliere.
Domnul Ovidiu Bufnilă, de la Societatea Ornitologică Română, ne prezintă un asemenea proiect.
Ovidiu Bufnilă: Specialiştii SOR au realizat primele monitorizări standard de păsări sălbatice din barcă pe Marea Neagră, în cadrul unui proiect finanţat de Comisia Europeană, în valoare de 239.541 de euro. Nu mai puţin de patru ONG-uri din România, Bulgaria, Turcia şi Grecia au participat la un proiect care va pregăti inventarul zonelor de importanţă avi-faunistică marină, în cadrul căruia au fost monitorizate populaţii de ielcovani şi de cormorani moţaţi.
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)
Reporter: De ce este necesară o asemenea monitorizare?
Ovidiu Bufnilă: Mişcările celor două specii de-a lungul coastelor Mării Negre îi ajută pe specialişti să afle care sunt zonele de hrănire, cele de cuibărire sau de odihnă, iar acestea vor fi în viitor zone protejate.
Reporter: În ce zone s-au întreprins acţiunile de observare?
Ovidiu Bufnilă: Biologii de la SOR au efectuat şapte monitorizări standard din barcă acoperind aproape tot ţărmul Mării Negre, de la Vama Veche până la Sfântul Gheorghe. Această parte a proiectului a fost de departe cea mai aventuroasă. Biologii SOR şi partenerii de la Oceanic Club din Constanţa au ieşit pe mare în fiecare anotimp, indiferent de condiţiile meteo.
Reporter: Care este situaţia acestei specii de pasăre marină?
Ovidiu Bufnilă: Cu această ocazie a fost observat un număr de 700 de ielcovani în apropiere de Vadu, una dintre cele mai importante observaţii pentru această specie la noi în ţară.
Reporter: Cum arată această pasăre? Pentru că puţini dintre ascultătorii noştri o cunosc.
Ovidiu Bufnilă: O vedeţi rar în largul mării şi atunci poate fi confundată uşor cu un pescăruş, numai că este mai neagră pe spate şi întotdeauna vânează în apropiere de val.