Propunere a Comisiei Europene privind pungile de plastic
Comisia Europeană propune ca statele membre să adopte măsuri pentru a reduce consumul de pungi de transport din plastic care au o grosime mai mică de 50 de microni.
20 Februarie 2014, 11:21
Pungile de plastic atât de folosite de noi toţi constituie o problemă pentru mediul înconjurător atunci când sunt aruncate la întâmplare.
Procesul de degradare durează foarte mult, tocmai de aceea Comisia Europeană şi-a propus reducerea folosirii acestor pungi într-o perioadă scurtă de timp.
L-am rugat pe domnul Mihai Roşioru, ofiţer de presă la Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, să ne spună ce s-a făcut până acum.
Audio: Propunere a Comisiei Europene privind pungile de plastic.
Mihai Roşioru: Comisia Europeană are date din anul 2010 şi, în concluziile acestui studiu, ne-a apărut cifra de aproape 100 de miliarde de pungi de plastic care au fost introduse doar în 2010 pe piaţa Uniunii Europene. Este o cifră uriaşă. Ea corespunde utilizării anuale a aproximativ 200 de pungi de plastic pentru fiecare cetăţean al Uniunii Europene. Marea lor majoritate sunt pungi subţiri, care sunt folosite o singură dată, după care sunt aruncate în mediul înconjurător. Comisia Europeană a venit cu o propunere legislativă care amendează din punct de vedere tehnic legislaţia privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje, în privinţa a două elemente esenţiale. Dacă această propunere va trece prin Consiliu şi prin Parlament, statele membre vor fi obligate să adopte măsuri pentru a reduce consumul de pungi de transport din plastic care au o grosime mai mică de 50 de microni, pentru că acestea sunt refolosite mult mai rar şi au un impact negativ mult mai ridicat asupra mediului. În al doilea rând, statele membre vor putea să reducă utilizarea pungilor de transport de plastic prin introducerea unor instrumente de natură economică, cum ar fi, de exemplu, impunerea unor taxe pe utilizarea acestor pungi. Deci, poate fi o măsură benefică pe termen lung pentru mediul inconjurător.