Senat: modificare adoptată privind şoferii care au consumat droguri - camera deputaţilor este for decizional
Medicamentele pe baza unei prescripţii medicale nu sunt sub incidenţa legii care intră în vigoare la un an de la publicarea în Monitorul Oficial.

Articol de Radiojurnal, 14 Aprilie 2025, 23:51
Senatul a adoptat cu 85 de voturi pentru, 3 împotrivă şi 30 de abţineri propunerea legislativă de modificare a Codului Penal privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanţe psihoactive. Medicamentele pe baza unei prescripţii medicale nu intră sub incidenţa legii. Proiectul a fost amendat de cele două comisii raportoare, astfel încât pedepsele au rămas, ca în prezent, de 1 la 5 ani.
Reporterul RRA, Alina Stănuţă, a transmis mai multe informaţii:
Rolul acestei propuneri este de a ne proteja viaţa împotriva celor care se urcă la volan după ce au consumat droguri, arăta unul dintre iniţiatori, senatorul PSD Robert Cazanciuc. Potrivit unui amendament, nu se pedepseşte conducerea unui vehicul dacă prezenţa în sânge a substanţelor psihoactive a fost determinată de administrarea unor medicamente utilizate în baza unei prescripţii medicale. Legea intră în vigoare la un an de la data publicării în Monitorul Oficial.
Robert Cazanciuc: /.../ permite Ministerului Sănătăţii să întocmească lista substanţelor psihoactive în aşa fel încât fiecare cetăţean să ştie foarte clar ce are voie şi ce nu are voie. Tot Ministerul Sănătăţii trebuie să ia măsuri pentru ca medicamentele care pot fi astăzi cumpărate din farmacie fără prescripţie medicală, conţinând substanţe psihoactive, să poată fi luate doar la recomandarea unui medic care va indica foarte clar dacă acea substanţă afectează sau nu capacitatea de a conduce.
Din opoziţie, USR a criticat parţial documentul şi s-a abţinut de la vot.
Senatoarea Simona Spătaru: Această amânare, care spune că prezenta lege intră în vigoare în termen de un an de zile de la data publicării, cred că spune mai mult decât aş putea să adaug acum aici. Este clar că nici iniţiatorii nu sunt foarte fericiţi cu ceea ce a ieşit în final. Sunt totuşi fericită să constat că s-a acceptat că ştiinţa este ştiinţă şi că dacă mulţi specialişti au spus că prezenţa unor substanţe care derivă dintr-un tratament pe care omul şi-l administrează, nu înseamnă că este un drogat la volan şi eu am acceptat, dar nu am fost mulţumită de forma amendamentului, că se introduce această cauză de impunitate.
Documentul merge la Camera Deputaţilor pentru votul decizional.