Proiecte pentru monitorizarea migraţiei păsărilor rare
În cadrul politicii de conservare a diferitelor specii, a fost finanţat un proiect de monitorizare a unei specii periclitate, gâsca cu gât roşu.
12 Iunie 2015, 14:39
Recentul raport întocmit de Comisia Europeană privind biodiversitatea relevă că sunt multe specii aflate în pericol şi, de aceea, sunt necesare măsuri speciale de protecţie.
În cadrul politicii de conservare a diferitelor specii, a fost finanţat un proiect de monitorizare a unei specii periclitate, gâsca cu gât roşu, prin montarea de dispozitive de urmărire.
Domnul Ovidiu Bufnilă, de la Societatea Ornitologică Română, ne prezintă câteva date furnizate de una dintre păsările monitorizate.
Ovidiu Bufnilă: Misiune îndeplinită pentru Decebal, ultima gâscă cu gât roşu monitorizată satelitar de Societatea Ornitologică Română. Decebal şi Darko au primit transmiţătoarele în cadrul proiectului european "Teritoriu sigur pentru gâştele cu gât roşu", proiect finanţat de Uniunea Europeană şi la care au participat specialişti din Bulgaria, România şi Marea Britanie. Decebal a reuşit să facă un ciclu complet de migraţiune şi să ne arate care sunt teritoriile sale de cuibărire şi de iernare. Migraţia de primăvară a durat 97 de zile, din care 90 au fost folosite pentru opriri de odihnă în Kazahstan şi în Rusia, distanţa parcursă fiind de 6384 de km. La întoarcerea în România, migraţia lui Decebal a durat 61 de zile, cu 50 de zile pauză de odihnă în patru locaţii, acoperind o distanţă de 5847 de km.
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)
Reporter: Care sunt locurile de popas din ţara noastră?
Ovidiu Bufnilă: În România, Decebal a confirmat ipoteza că, în ultimii ani, Insula Mare a Brăilei a devenit un important loc de iernare. Această insulă dunăreană, folosită 100% pentru culturi agricole, nu este o zonă protejată, iar presiunea exercitată de vânători este foarte mare. Rapoartele de monitorizare ale S.O.R. indică faptul că, în perioada noiembrie 2014 - februarie 2015, mai mult de 10.000 de gâşte cu gât roşu au iernat în această zonă. S.O.R. a propus deja extinderea măsurilor de agromediu şi de-a lungul Dunării pentru a se asigura locuri de hrănire pentru gâsca cu gât roşu pe timp de iarnă. Următorii paşi ar trebui să fie desemnarea zonelor de înnoptare a gâştelor ca arii naturale protejate şi a zonelor unde nu se vânează.