Proiecte de cercetare în domeniul nuclear
Invitat în studio Lucian Biro, expert al Comisiei Europene în probleme de securitate nucleară.
03 Decembrie 2014, 13:31
Programul Orizont 2020 al Comisiei Europene, cercetarea şi inovarea în domeniul securităţii nucleare şi al radioprotecţiei ocupă un loc central.
Dorim să aflăm ce se urmăreşte prin această nouă politică.
L-am invitat în studio pe domnul doctor inginer Lucian Biro, expert al Comisiei Europene în probleme de securitate nucleară.
Lucian Biro: Într-adevăr, programul Orizont 2020 este lansat de Comisia Europeană în primul rând ca urmare a accidentului de la Fukushima. Se calează pe aspecte importante de securitate nucleară, cum ar fi asigurarea surselor de răcire în condiţii extreme, de-asemenea se pune accentul pe tehnologii noi, inovatoare, care să aibă un impact deosebit asupra tehnologiilor nucleare, asupra industriei nucleare. În cazul de faţă, proiectele se derulează pe durate de doi ani, se lansează aceste proiecte în dezbatere, se asigură licitarea proiectelor, schema este aceea că se formează consorţii multinaţionale, la care participă entităţi din țările cu energii nucleare dezvoltate, dar şi ţări ce intenţionează să construiască centrale nucleare.
Audio: Proiecte de cercetare în domeniul nuclear.
Reporter: România participă la acest program?
Lucian Biro: România participă la acest program, există un număr de institute de cercetare din România care au intrat în consorţiile realizate pentru obţinerea de fonduri de dezvoltare, cum este Institutul de Cercetări Nucleare de la Piteşti, care participă într-un consorţiu la o temă de cercetare-dezvoltare.
Reporter: Înţeleg că sumele sunt foarte importante.
Lucian Biro: Sumele alocate sunt importante, asigură în primul rând derularea proiectului, atât pe partea teoretică, cât şi pe partea experimentală şi, desigur, toate cheltuielile de participare a oamenilor în construirea de echipamente deosebite.