Produse agricole mai sănătoase
Cercetării ştiinţifice îi revin sarcini în găsirea de tehnologii noi, prietenoase cu mediul şi biodiversitatea, în crearea de soiuri rezistente la boli şi dăunători.
26 Octombrie 2015, 11:54
Una dintre coordonatele noii politici agrare promovate de Uniunea Europeană este obţinerea de produse agricole sănătoase, cu cât mai puţine substanţe de sinteză.
Cercetării ştiinţifice îi revin sarcini în găsirea de tehnologii noi, prietenoase cu mediul şi biodiversitatea, în crearea de soiuri rezistente la boli şi dăunători.
Abordăm subiectul cu domnul Gheorghe Nedelcu, preşedintele Asociaţiei producătorilor de seminţe din România.
Audio: Europa verde. Euranet Plus.
Gheorghe Nedelcu: Scopul este să avem o hrană sănătoasă pentru noi şi înseamnă sănătate pentru oameni. Bruxelles-ul a alocat, pentru exerciţiul 2014-2020, peste patru miliarde de euro pentru inovare. Sigur că inovare nu înseamnă neapărat numai soiuri noi, inovare înseamnă şi aplicare de tehnologii care să conducă la folosirea cât mai puțin a chimicalelor, dar de asemenea să crească productivitatea. Ţinta Bruxelles-ului este ca, în 2020, să avem o productivitate cu circa 25-30% mai mare faţă de ceea ce obţinem astăzi.
Reporter: Soiurile româneşti de cereale erau odată de mare performanţă.
Gheorghe Nedelcu: Când vorbim de cereale, în primul rând constatăm că soiurile româneşti de grâu şi de orz sunt foarte bine adaptate în România. Avem rezultate deosebite la culturile oleaginoase, sunt soiuri foarte bune atât din punctul de vedere al conţinutului şi calităţii uleiurilor, cât şi a capacităţii de producţie.