Problemele pădurilor europene
Pădurea trebuie privită prin toate cele 3 funcţii ale sale: funcţia economică, funcţia socială şi, de asemenea, funcţia ecologică.
08 Iulie 2015, 13:52
Reprezentanţii Consiliului Forestierilor europeni au fost invitaţi la Bruxelles pentru a purta discuţii privind cerinţa Comisiei Europene de a fi consultat acest grup de experţi în problemele pădurii europene.
Domnul Marian Stoicescu, preşedintele Grupului de Consultanţă, ne oferă amănunte privind această întâlnire.
Marian Stoicescu: Într-adevăr, Consiliul Forestierilor Europeni a fost invitat, alături de Grupul de Consultanţă a Experţilor Forestieri din Europa, să aibă o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Întâlnirea a avut ca scop stabilirea şi elaborarea politicilor şi strategiilor forestiere din domeniu. Este de apreciat faptul că cei care au reprezentat Comisia Europeană au vădit un deosebit interes vizavi de situaţia forestieră din întreaga Uniune Europeană, organizaţiile noastre putând da informaţii în acest sens.
Foto: Europa verde.
Reporter: Fără îndoială că situaţia României este deosebită şi aţi reuşit să prezentaţi în faţa experţilor ce se întâmplă la noi.
Marian Stoicescu: Din păcate, în România, pe 67% din suprafaţa păduroasă a ţării se aplică o altă formă de management, guvernanţa corporativă, care are ca obiectiv obţinerea unui profit maxim de la păduri. Pădurea trebuie privită prin toate cele 3 funcţii ale sale: funcţia economică, funcţia socială şi, de asemenea, funcţia ecologică. Noi sperăm ca semnalele pe care le-am transmis şi cu această ocazie să fie luate în considerare şi să revină la normalitate, pădurea românească este deosebită. Trebuie să se aplice un management forestier durabil aşa cum se aplică în toată lumea.