Politici europene împotriva schimbărilor climatice
Uniunea Europeană are rolul în momentul de faţă de a deschide acest drum al implementării unor politici care să genereze o stopare a fenomenului de schimbări climatice.
29 Decembrie 2015, 10:24
Conferinţa mondială destinată combaterii schimbărilor climatice de la Paris propune măsuri stricte de protecţie a planetei, a vieţii oamenilor.
Pădurea joacă un rol foarte important în menţinerea sănătăţii Pământului.
L-am invitat pe domnul Gheorghe Tinel, silvicultor, membru în Parlamentul României, să ne spună ce rol acordă Uniunea Europeană pădurii, în politicile sale de combatere a gazelor cu efect de seră.
Audio: Europa verde. Euranet Plus.
Gheorghe Tinel: Uniunea Europeană are rolul în momentul de faţă de a deschide acest drum al implementării unor politici care să genereze o stopare a fenomenului de schimbări climatice. Este singura care, în momentul de faţă, are toate capabilităţile necesare de a transpune în practică politici care să genereze astfel de aşteptări. Nu e uşor faptul că Uniunea Europeană încă nu are în momentul de faţă o directivă la nivel european privind modul de gospodărire unitară a pădurilor. Abia acum, într-adevăr, încearcă să redacteze şi să impună prin Parlamentul European şi pe urmă să transpună la nivelul parlamentelor naţionale, deci e clar că mai e mult de lucru dar, după părerea mea, timpul nu aşteaptă.
Reporter: Tocmai de aceea au existat voci după care Uniunea Europeană ar trebui să fie motorul acţiunilor de combatere a schimbărilor climatice, are capacitatea necesară, are forţa necesară pentru a face mai mult în acest sens.
Gheorghe Tinel: Cred că Uniunea Europeană are forţa să impună la nivel european acest set de politici. Discutăm de o resursă naturală. Fără o gestionare în condiţii normale, ştiinţifice, ecologice nu putem să discutăm de evoluţia vieţii în continuare.