Politica Uniunii Europene în combaterea poluării aerului
Invitatul rubricii Europa Verde, doctorul Ciprian Claudiu Tănăsescu, membru în comisia de mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a Parlamentului European.
27 Februarie 2014, 14:36
Poluarea aerului are efecte puternice asupra sănătăţii oamenilor, iar uneori consecinţele pot fi deosebit de grave.
L-am rugat pe domnul doctor Ciprian Claudiu Tănăsescu, membru în comisia de mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a Parlamentului European, să ne spună care este politica Uniunii Europene în acest domeniu.
Ciprian Claudiu Tănăsescu: Poluarea aerului poate avea efecte devastatoare pentru sănătate, cauzând boli respiratorii precum astm, alergii, chiar cancer de plămâni. Poluarea aerului reprezintă unul dintre subiectele de mare importanţă pentru Uniunea Europeană, scopul politicii Uniunii Europene în domeniul calităţii aerului fiind de a atinge un nivel care să nu cauzeze sănătăţii. Trebuie să avem în vedere nu doar poluarea aerului din exteriorul locuinţelor, ci şi poluarea din interior, care apare prin utilizarea produselor de curăţat, a produselor frumos mirositoare, a pesticidelor, a combustibililor pentru gătit sau pentru încălzire, a materialelor de construcţii sau a mobilierului.
Reporter: Ştiu că aţi avut câteva iniţiative la nivel european care s-au bucurat de apreciere.
Ciprian Claudiu Tănăsescu: În acest sens am desfăşurat o campanie susţinută în vederea unei implicări mai active a statelor membre în acţiuni de reducere a poverii alergiilor asupra societăţii. Am şi organizat o testare gratuită în incinta Parlamentului European, pentru alergii, la începutul acestui an. E clar că avem nevoie de acţiuni de prevenire în acest domeniu, precum avem nevoie şi de programe naţionale multidisciplinare în vederea unei gestionări eficiente a acestor boli. Este importantă recunoaşterea poverii acestor boli asupra societăţii noastre.
Audio: Politica Uniunii Europene în combaterea poluării aerului.