Planul strategic pentru energie
Schimbările climatice, cu efecte dezastruoase deja vizibile, au determinat factorii de decizie să susţină eliminarea pe cât posibil a producătorilor de energie puternic poluantă.
24 August 2015, 10:07
Planul strategic european pentru energie, având ca slogan, “către un viitor cu emisii de carbon reduse”, presupune o reorientare în pachetul energetic.
Schimbările climatice, cu efecte dezastruoase deja vizibile, au determinat factorii de decizie să susţină eliminarea pe cât posibil a producătorilor de energie puternic poluantă.
O soluţie pentru înlocuirea acestora este producerea de energie în centralele atomo-electrice.
L-am invitat pe domnul doctor Lucian Biro, expert al Comisiei Europene pe probleme de securitate nucleară, să ne spună cât de viabilă este această soluţie.
Audio: Europa verde.
Lucian Biro: Într-adevăr, emisiile de carbon cresc din ce în ce şi, bineînţeles, Comisia Europeană se gândeşte foarte atent la modul cum să reducă aceste emisii. O soluţie alternativă este utilizarea energiei nucleare, despre care este cunoscut că nu emite dioxid de carbon şi este o soluţie foarte convenabilă din punct de vedere economic. În acest sens există soluţii tehnologice pe care Comisia Europeană le dezvoltă în continuare.
Reporter: Se spune că este o energie curată.
Lucian Biro: Este o energie curată, bineînțeles, chiar dacă în anumite situaţii lucrurile nu sunt clar văzute, dar din punct de vedere al studiilor efectuate până acum rezultă clar că energia nucleară este curată.
Reporter: A patra generaţie de centrale atomo-electrice reprezintă o opţiune?
Lucian Biro: Centralele nucleare sau reactorii nucleari de generaţia 4 sunt în studiu acum la nivelul Comisiei Europene. Şi în lume, într-adevăr, aceste reactoare sunt din punct de vedere tehnologic mult superioare generaţiei actuale şi sunt făcute ca să aibă caracteristici intrinseci de securitate nucleară, deci mult mai sigure, dar în acelaşi timp să fie din punct de vedere economic foarte convenabile.