Perdelele forestiere în noua Politică Agrară Comună
Perdelele forestiere din fermele agricole pot fi luate în calcul conform noii Politici Agricole Comune în suprafața eligibilă pentru subvenţie agricolă acordată agricultorilor.
18 Noiembrie 2014, 11:48
Perdelele forestiere reprezintă una dintre cele mai bune soluții pentru protecţia căilor rutiere de intemperii şi creează un microclimat benefic pentru culturile agricole, atunci când sunt folosite ca obstacol în calea vântului.
L-am rugat pe domnul Dacian Cioloş, fost comisar pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, să ne spună ce loc ocupă în noua politică agrară această soluție prietenoasă faţă de mediul înconjurător.
Dacian Cioloş: Perdelele forestiere din fermele agricole pot fi luate în calcul conform noii Politici Agricole Comune în suprafața eligibilă pentru subvenţie agricolă acordată agricultorilor. Am luat această măsură tocmai pentru a stimula producătorii agricoli, mai ales producătorii de cereale, oleaginoase, plante tehnice pe suprafeţe mari, să ia în considerare posibilitatea de a planta astfel de perdele forestiere, pentru că acestea au nu numai un aspect benefic asupra mediului, prin faptul că fixează şi absorb carbonul din atmosferă, dar au un impact pozitiv şi asupra fertilităţii solului. Din datele pe care le avem din proiecte de cercetare, s-a demonstrat că producţia agricolă în câmp poate să crească cu până la 20% în zonele unde există perdele forestiere care reduc impactul negativ al vântului asupra evapo-transpiraţiei, de exemplu, sau asupra riscului deşertificării.
Audio: Perdelele forestiere în noua Politică Agrară Comună.
Reporter: Cât de mari pot fi suprafețele acoperite cu perdele la nivelul unui hectar?
Dacian Cioloş: Cercetările au estimat că ponderea optimă a suprafeţei ocupate de perdele forestiere este între 4% şi 6% din suprafața terenului agricol vizat, şi tocmai aceasta este suprafața pe care noi am introdus-o ca fiind eligibilă la plată pentru subvenţii europene.