Norme în domeniul creşterii animalelor
Creşterea bunăstării animalelor reprezintă o cerinţă importantă a normativelor europene şi sectorul de creştere a păsărilor nu face excepţie.
14 Aprilie 2015, 13:06
Creşterea bunăstării animalelor reprezintă o cerinţă importantă a normativelor europene şi sectorul de creştere a păsărilor nu face excepţie.
Domnul Ilie Van, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări din România, este invitatul nostru şi o să-l rugăm să ne spună, pentru început, care au fost normativele ce au trebuit îndeplinite în sectorul acesta la noi.
Ilie Van: Comisia Uniunii Europene a lansat un pachet de acte normative privind bunăstarea animalelor, care este unic în lume. Prin acest pachet de acte normative se stabilesc normele minime de bunăstare a animalelor pe care absolut toţi crescătorii de animale din Uniunea Europeană trebuie să le respecte.
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)
Reporter: Daţi-ne câteva exemple, să înţeleagă lumea despre ce este vorba.
Ilie Van: Însă România a beneficiat de această legislaţie şi a accesat câteva măsuri pentru două specii, pasăre şi porc, măsuri de bunăstare superioară, adică măsuri care depăşesc normele minime de bunăstare a animalelor, de exemplu reducerea densităţii creşterii păsărilor în adăposturile specifice. Adică o reducere cu 10% a densităţii, ceea ce duce evident la reducerea stresului de convieţuire a păsărilor pe timpul creşterii, duce la o mai bună sănătate a păsărilor şi, evident, la o protecţie a mediului, pentru că şi asta este foarte important. De asemenea, o altă măsură sau un alt pachet de măsuri care îl accesăm prin aceste fonduri europene se referă la calitatea apei de băut pe care o administrăm păsărilor şi anume din punctul de vedere al conţinutului de nitriţi şi nitraţi. Prin acest pachet de măsuri reducem la jumătate nivelul de nitriţi şi nitraţi faţă de normele minime acceptate de Uniunea Europeană, ceea ce iarăşi este un lucru foarte bun atât pentru sănătatea păsărilor, cât şi pentru sănătatea oamenilor.