Necesitatea administrării pădurilor la nivel european
Deputatul Gheorghe Tinel despre necesitatea elaborării unei strategii comune privind managementul în administrarea pădurilor la nivel european.
29 Mai 2014, 11:16
Pădurea europeană se bucură de o atenţie deosebită, influenţa sa asupra factorilor de mediu fiind binecunoscută.
În mai multe ţări, între care şi România, suprafaţa împădurită a scăzut cu sute de mii de hectare, fapt ce a atras atenţia asupra elaborării unei strategii unitare privind gospodărirea durabilă a pădurii.
Deputatul Gheorghe Tinel, inginer silvic, susţine necesitatea elaborării unor normative comune la nivel european.
Audio: Necesitatea administrării pădurilor la nivel european.
Gheorghe Tinel: În momentul de faţă, poate o hibă, o lacună a strategiilor politice şi economice ale Uniunii Europene este faptul că nu au reuşit să elaboreze o strategie comună privind managementul în administrarea pădurilor la nivel european. Ne uităm la pondere, la influenţa, la rolul pădurii la nivel european. În ceea ce priveşte ponderea, 33% din suprafaţa Europei este acoperită de păduri, 159 de milioane de hectare.
Reporter: Şi importanţa ei pentru sănătatea oamenilor.
Gheorghe Tinel: Potenţialul economic, dar mai ales potenţialul social şi cel de protecţie este extraordinar. Uitaţi-vă la fenomenul schimbărilor climatice care se accentuează şi pentru care toate ţările depun mari eforturi în momentul de faţă de a-l opri, de a-l încetini. Deci, eu cred că din punctul acesta de vedere sunt obligaţi să scoată o directivă privind managementul unitar al pădurilor la nivel european. Sunt diferenţe fundamentale în abordarea, în înţelegerea fenomenului silvic şi mai ales în practica de zi cu zi a ceea ce înseamnă corelarea nevoilor şi necesităţilor umane cu influenţa şi importanţa şi rolul pădurii în echilibrul factorilor de mediu. La noi abia acum începem să înţelegem fenomenul şi ne tot întrebăm de ce statul are alt tip de management decât privatul, de ce privatul nu înţelege rolul şi importanţa regimului silvic.