Măsuri pentru protejarea urşilor din Europa
Protecţia faunei şi florei, a biodiversităţii, reprezintă o prioritate pentru Uniunea Europeană.
24 Februarie 2015, 09:38
Protecţia faunei şi florei, a biodiversităţii, reprezintă o prioritate pentru Uniunea Europeană şi nenumărate acţiuni dedicate acestui sector au demonstrat acest fapt.
Domnul Ovidiu Ionescu, profesor la Facultatea de Silvicultură din Braşov, a participat recent, în Ungaria, la o importantă reuniune internaţională.
Reporter: Vă rog să ne spuneţi, domnule profesor, ce s-a discutat acolo.
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)
Ovidiu Ionescu: Această reuniune a fost provocată de apariţia în Ungaria a unor urşi. În momentul de faţă, sunt şapte urşi în Ungaria, iar Ungaria a vrut să beneficieze de experienţa ţărilor vecine pentru a pregăti un management pentru această specie. Acţiunea se înscrie în iniţiativa europeană de protejare a carnivorelor mari, acţiune care a dus, în ultimii 50 de ani, la o revenire a acestor carnivore în întinse spaţii europene, astfel încât situaţia acestor populaţii în momentul de faţă este mult mai bună decât ce a fost acum jumătate de an.
Reporter: Din discuţiile de acolo ce a rezultat, pentru că dumneavoastră reprezentaţi o ţară în care ursul este la el acasă?
Ovidiu Ionescu: Noi avem experienţe diverse cu managementul ursului în România, de la grupurile care cer totala protecţie a acestuia, până la grupurile care ar vrea ca animalul acesta să fie totuşi mai rar pentru a nu mai crea atât de multe probleme în zonele rurale. Tocmai din această experienţă am împărtăşit colegilor din Ungaria să adopte calea de mijloc, până la urmă calea cea mai bună, astfel încât protecţia speciei să fie asigurată şi ursul să aibă un viitor în această parte a Europei.