Măsuri pentru protecţia solului
Anul 2015 este declarat anul mondial al solului, este o modalitate de recunoaştere a importanţei uriaşe pe care o are această bogăţie pentru viaţa pe planeta Pământ.
15 Mai 2015, 12:47
Anul 2015 este declarat anul mondial al solului, este o modalitate de recunoaştere a importanţei uriaşe pe care o are această bogăţie pentru viaţa pe planeta Pământ.
Uniunea Europeană manifestă interes pentru folosirea judicioasă a acestei resurse.
Exploatată de foarte multe ori în mod necorespunzător, a dus la sărăcirea sa, la scăderea capacităţii de producţie şi implicit la creşterea nivelului de folosire a substanţelor chimice.
Abordăm subiectul cu domnul doctor Mihai Toti, secretar ştiinţific la Societatea Naţională de Ştiinţă a Solului.
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)
Mihai Toti: Anul 2015 este decretat implicit de Uniunea Europeană, anul mondial al solului, de protecţie a acestei resurse incomensurabile, care permite viaţa pe Pământ, întreţinerea, şi este singura resursă regenerabilă de care dispune omenirea. Când vorbim de resurse, oamenii se gândesc în general la hidrocarburi, respectiv petrol, cărbune, fier, aur, dar cea mai mare resursă posibilă este acest strat de până la doi metri, solul, care este pe de o parte depozitarul vieţii pe Pământ şi generatorul de viaţă şi de toate culturile care se întâmplă.
Reporter: Ce va însemna 2015, an decretat de Organizaţia Naţiunilor Unite, anul mondial al solului pentru Europa şi implicit pentru România?
Mihai Toti: Acest an va necesita ca şi în România să se aplice cu mai multă stricteţe măsuri de protecţie a solului. Trebuie să spunem că la nivel european în momentul de faţă este o acţiune foarte importantă şi chiar în comunitatea europeană se pune problema în mod special de elaborare a unei legislaţii speciale de protecţie a solului. Există în România o astfel de lege care încă nu a fost aprobată şi suferă în continuare modificări, sperăm că în cel mai scurt timp aceasta să intre în funcţiune.