Măsuri pentru exploatarea durabilă a pădurilor
Pădurile reprezintă un pion principal al unui mediu curat, benefic pentru sănătatea vieții.
15 Octombrie 2014, 10:40
De aceea, oamenii sunt sensibili la schimbările care pot avea loc în sectorul forestier, conștienți că îi afectează direct.
Acesta este spiritul în care abordează problema şi Uniunea Europeană.
Dorind să aflăm dacă noul Cod silvic românesc aflat în dezbatere, se înscrie în aceste coordonate, am invitat-o în emisiune pe doamna Doina Adriana Pană, ministru delegat pentru ape, păduri şi piscicultură.
Audio: Măsuri pentru exploatarea durabilă a pădurilor.
Doina Adriana Pană: Pădurea nu numai că este un bun de interes naţional şi dintotdeauna a preocupat oamenii, dar mai ales după ce s-a întâmplat cu pădurea în ultimii ani, vorbesc de la revoluţie încoace…
Reporter: Cu pădurea românească.
Doina Adriana Pană: Cu pădurea românească, evident, la ea ne referim, a făcut ca toată lumea să fie foarte intrigată, foarte revoltată şi să dorească să se implice, ceea ce este foarte bine. Codul silvic nu împiedică defrişările. Codul silvic este că un fel de biblie legat de cum trebuie exploatată durabil pădurea. Adică să atingem şi aspectul economic, şi aspectul social, toate aspectele pădurii. Dacă se poate, toată valoarea adăugată a lemnului să rămână la noi în ţară, şi nu în afară.
Reporter: Am cerut şi opinia unui parlamentar, inginerul silvic Gheorghe Tinel.
Gheorghe Tinel: Eu cred că ar trebui să plecăm de la principiul fundamental al gestionării durabile a pădurilor. Mă gândesc la rolul şi importanţa pădurilor privind atenuarea fenomenelor meteorologice, rolul pădurilor în combaterea secetelor şi a inundațiilor şi, nu în ultimul rând, la retenția gazelor cu efect de seră. Eu cred că de aici ar trebui să plecăm, după care putem să dezvoltam şi să îl corelăm şi cu interesele proprietarilor privaţi, pentru că - nu putem să uităm - România are jumătate din fondul forestier naţional, în momentul de faţă, în proprietate privată.