Măsuri pentru evitarea accidentelor nucleare
Politica Uniunii Europene de îmbunătăţire a sistemelor de protecţie la instalaţiile nucleare.
11 Mai 2015, 11:43
La 29 de ani de la teribilul accident produs la centrala atomoelectrică Cernobîl, discutăm despre politica Uniunii Europene de îmbunătăţire a sistemelor de protecţie la instalaţiile nucleare.
Aici, greşelile pot conduce la dezastru.
Abordăm subiectul cu domnul doctor inginer Lucian Biro, expert al Comisiei Europene în securitate nucleară.
Lucian Biro: Reactorul de la Cernobîl, la acea dată, prezenta o serie de vulnerabilităţi, este evident că lecţiile învăţate la Cernobîl au fost aplicate în continuare pentru dezvoltarea unor reactori de înaltă performanţă în ceea ce priveşte securitatea nucleară. Comisia Europeană, ţările Uniunii Europene au participat în mod deosebit la asigurarea unor măsuri post-accident la Cernobîl pentru protecţia mediului, pentru eliminarea unor potenţiale pericole. În acelaşi timp, reactorii de acel tip au fost opriţi, Comisia Europeană, Uniunea Europeană au dezvoltat programe cum ar fi, de exemplu, programul Orizont 2020, care să ducă la apariţia unor reactoare nucleare din generaţia 5, performante.
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)
Reporter: Politica Uniunii Europene este strictă în acest domeniu şi trebuie aplicată de către toţi membrii acestei comunităţi.
Lucian Biro: Desigur, Uniunea Europeană a emis o serie de acte normative care să elimine pericolele. Aceste documente, aceste reglementări ale Comisiei Europene sunt obligatorii pentru statele membre, ceea ce va permite ca, în viitorul apropiat, toate noile tipuri de reactoare care se construiesc să prezinte protecţii deosebite în ceea ce priveşte accidentele nucleare.
Reporter: Trebuie să subliniem că există un control strict efectuat de organisme specializate la nivel european.
Lucian Biro: Desigur, există organisme internaţionale care se ocupă de promovarea energeticii nucleare, de menţinerea unui nivel de securitate nucleară adecvat. Sunt concentrate pe dezvoltarea de noi concepte de reactori de cercetare, dar şi de reactori energetici.