Măsuri juridice pentru stoparea poluării mediului înconjurător
Comisia Europeană investeşte sume mari de bani la nivelul continentului pentru conservarea biodiversităţii şi protecția mediului înconjurător.
18 Noiembrie 2014, 11:41
Comisia Europeană investeşte sume mari de bani la nivelul continentului pentru conservarea biodiversităţii şi protecția mediului înconjurător.
Obligaţia de a păstra un mediu sănătos revine fiecărei ţări în parte, iar atunci când nu se respectă, măsurile nu întârzie să apară.
Recent, Comisia Europeană a hotărât să acţioneze în justiţie România.
Domnul Mihai Roșioru, de la Reprezentanţa Comisiei Europene din Capitală, ne spune de ce.
Audio: Măsuri juridice pentru stoparea poluării mediului înconjurător.
Mihai Roșioru: Comisia Europeană a introdus, la mijlocul lunii octombrie, o acțiune în justiţie împotriva României pentru nerespectarea legislaţiei Uniunii Europene privind deşeurile miniere. Mai exact, este vorba de acele deşeuri provenite din extracţia, tratarea şi stocarea resurselor minerale, precum şi din exploatarea carierelor. Cazul se referă, mai exact, la iazul de decantare de la Boșneag, din vestul ţării, un iaz de decantare de 100 de hectare, în care au fost deversate deşeuri provenite din exploatarea minelor de cupru şi zinc din zona Moldova Nouă şi care, în prezent, este complet abandonat.
Reporter: Cât de periculos este acest iaz pentru sănătatea oamenilor?
Mihai Roșioru: Comisia consideră că iazul este o sursă majoră de poluare, pentru că răspândește pulberi toxice, care prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea oamenilor şi pentru mediul înconjurător.
Reporter: Au existat discuţii pentru intrarea în legalitate?
Mihai Roșioru: Comisia a avut până acum schimb de scrisori pe această temă cu România. România a fost de acord să ia măsuri pentru a soluţiona această problemă, însă Comisia consideră că progresele înregistrate până acum sunt insuficiente.